Родичі політв’язнів під Радою вимагали від депутатів не піаритись, а справді захистити заручників

Дата: 13 Травня 2019
A+ A- Підписатися

Родичі українських політв’язнів та правозахисники на акції під Верховною Радою закликали депутатів не підтримувати законопроекту №8337 “Про внесення змін до Закону України “Про боротьбу з тероризмом” (щодо основ соціального захисту заручників)”, який нібито спрямований на підтримку заручників Кремля, але насправді не вирішує їхніх проблем та не допомагає їхнім родинам.

Як повідомляє кореспондент Центру прав людини ZMINA, учасники акції вважають згаданий проект закону не лише популістським, а й таким, що матиме деструктивні наслідки. Вони закликають депутатів ВРУ проголосувати за законопроект №8205, який визначає правовий статус і соціальні гарантії для заручників і може забезпечити допомогу та захист для політв’язнів і їхніх родин. 

Активісти тримали плакати з написами: “Закон 8337 позбавляє заручників допомоги”, “Чому депутати брешуть”, “Депутати, захистіть заручників Кремля”, “250 політв’язнів та полонених у тюрмах ворога”. Також учасники акції принесли із собою унітаз, у який, за словами організаторів, депутати злили обіцянки, які давали родичам бранців Кремля.

Брат політв’язня Євгена Панова Ігор Котелянець під час свого виступу зазначив, що за п’ять років збройної агресії Кремля парламентарі встигли розробити сім законопроектів, які мали б опікуватися правами бранців Росії, але до фінальної стадії з них дійшли лише два.

“Це законопроекти №8205 та 8337. Останній передбачає внесення змін до закону про тероризм, а тому ми запитуємо, чому наших родичів намагаються запхати в цей закон. Депутати хочуть перебачити соціальну допомогу від держави, але якщо його прочитати, то стане зрозуміло, що жодної підтримки він не гарантує”, – зазначив Котелянець.

У відкритому зверненні до депутатів учасники акції зазначають, що законопроект №8337 пропонує, аби лише СБУ визначала, чи може людина отримати статус заручника і, відповідно, підтримку та допомогу. Допомогу, у свою чергу, заручник зможе отримати лише після звільнення, звернувшись “за місцем реєстрації”, тоді як більшість незаконно позбавлених волі осіб мають реєстрацію на тимчасово окупованих територіях.

Водночас, як ідеться у зверненні, жодної підтримки родин заручників чи підтримки заручників саме в той момент, коли її потребують найбільше, – протягом їхнього перебування у несвободі – законопроект не передбачає.

Учасники акції підкреслюють, що покладання на СБУ функції визначення, хто з осіб може отримати статус заручника, суперечить законодавству України, зокрема закону “Про Службу безпеки України”, та міжнародним нормам.

Водночас визначення того, хто такі заручники, у законопроекті №8337 є дуже широким і нечітким. Жодних критеріїв щодо того, хто може чи має вважатися заручником (особливо в контексті збройної агресії Російської Федерації), не встановлено. Таким чином, ухвалення законопроекту може створити ситуацію, коли під його дію потраплять усі громадяни України, які утримуються в місцях позбавлення волі на тимчасово окупованих територіях.

Ігор Котелянець наголосив, що до виборів президента політики обіцяли не підтримувати законопроекту №8337, але згодом передумали.

“Нещодавно ми дізнались, що на розгляд погоджувальної ради головам фракцій запропонують законопроект 8337. На нашу думку, він є популістським, щоб після прийняття вийти перед камерами та сказати, що ми захистили Балуха, Кольченка, Сенцова та інших, але дії депутатів інші”, – продовжує він.

У свою чергу голова правління Центру прав людини ZMINA Тетяна Печончик зазначила, що наразі українські політики працюють у питанні допомоги політв’язням неефективно.

“Досі Україна не спромоглася прийняти жодного законодавства, щоб зрозуміти, хто такі політв’язні та яку допомогу вони можуть отримати. Створюється комісія у МінТОТ, рішення якої засекречені. Проте ми бачимо, що з кожним роком кількість політв’язнів зростає, але їхні родичі досі не знають, як їм може допомогти держава. Ця акція – крик відчаю від того, що весь цей час нас годують обіцянками”, – сказала вона.

Кореспондент Центру прав людини ZMINA повідомляє, що під час акції організатори зв’язалися з помічником Ірини Геращенко, яка є співавторкою обидвох законопроектів – №8205 та 8337, щоб вона чи її помічники могли вийти до родичів бранців Кремля та забрати звернення до депутатів. Проте телефоном помічник депутатки сказав, що ні вона, ні він цього зробити не можуть.

Згодом під час погоджувальної ради голова Комітету Верховної ради з прав людини Григорій Немиря закликав винести на розгляд парламенту законопроект про політичних в‘язнів, який підтримують активісти. 

“Я наполегливо прошу винести законопроект №8205 про захист політичних в‘язнів на розгляд парламенту цього тижня. Він був схвалений до розгляду у першому читання нашим Комітетом ще минулого року, але вже багато місяців не вноситься до порядку денного. Ми багато чуємо – як всередині країни, так і на міжнародному рівні – як важливо захищати політичних в‘язнів – громадян України, які незаконно утримуються на території Російської Федерації, а також в Криму і на Донбасі. Але за цією гучною риторикою ховається дуже прикрий факт – до сьогодні ці люди не мають правового статусу в Україні в межах українського законодавства. Іншими словами, для держави Україна ці людини – громадяни України не існують”, – сказав він. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter