Рівно 40 років тому в Канаді встановили перший у світі памʼятник жертвам Голодомору

Дата: 24 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

Перший у світі памʼятник загиблим унаслідок Голодомору встановили 40 років тому в місті Едмонтон у Канаді. Це відбулося 23 жовтня 1983 року. Його авторка – монреальська скульпторка Людмила Темертя, мати якої пережила Голодомор.

Про це повідомили в Музеї Голодомору. 

Фото: Kaiser Мatias

На першому у світі памʼятнику жертвам Голодомору написано: “На вічну пам’ять про мільйони людей, що загинули від Голоду-геноциду, вчиненого проти України радянським режимом у Москві в 1932–1933 роках. Стіймо на сторожі проти тиранії, насильства та жорстокості”.

Монумент відкрили рівно 40 років тому – 23 жовтня 1983 року в канадському місті Едмонтон. Пам’ятник спорудили за ініціативи Едмонтонського відділу Комітету українців Канади. Його гостро сприйняла радянська влада. Посольство СРСР в Канаді оголосило офіційний протест, вимагаючи вжиття всіх заходів, щоб не допустити його відкриття.

За словами радянської влади, ця акція мала на меті “зіпсувати історичну правду про колективізацію сільського господарства в СРСР та розпалити ворожнечу щодо радянського народу”.

Проте монумент усе ж відкрили.

Як зазначають у Музеї Голодомору, в Україні про цю трагедію відкрито заговорили вже після здобуття Незалежності. 

Раніше ZMINA писала, що 29 липня росіяни вдарили по навчальному корпусу Сумського міжрегіонального вищого професійного училища, де був розташований Центр досліджень руху опору Голодоморів. Вогнеборці змогли врятувати звідти 66 унікальних гравюр.

Нагадаємо, що Парламентська асамблея Ради Європи 12 жовтня визнала Голодомор геноцидом українського народу. 

Разом з резолюцією щодо Голодомору в ПАРЄ підтримали ще один документ про послідовну підтримку України до її перемоги. Обидві резолюції підтримали абсолютною більшістю голосів. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter