Мером Рівного став богослов, який виступав проти ЛГБТ-людей та називав їх збоченцями

Дата: 14 Грудня 2020
A+ A- Підписатися

Міським головою Рівного обрали 35-річного Олександра Третяка від партії “Європейська солідарність”, який виступав проти ЛГБТ-людей та називав їх збоченцями. 

Про це пише ВВС у розлогому інтерв’ю з новообраним мером. 

Фото з фейсбуку Олександра Третяка

Як зазначають у матеріалі, Третяк є викладачем англійської та німецької мов за першою освітою, а за другою – магістром богослов’я. Він також керував духовною семінарією, організовував молитовні сніданки та був волонтером у зоні АТО.

За інформацією агенції журналістських розслідувань “Четверта влада”, новообраний мер став відомим у жовтні 2019-го. Тоді він у своєму виступі на сесії міської ради просив заборонити рекламу Гелловіну: назвав зображення дівчини із закривавленим обличчям та забинтованими руками прямою пропагандою суїциду та насильства.  

У 2018 році Третяк координував ходу за “традиційні сімейні цінності”, яка відбулася під гаслами на кшталт “Шлюб – це союз чоловіка і жінки”.  

Окрім цього, пише агенція, він неодноразово виступав проти ЛГБТ-руху: на своїй сторінці у фейсбуку називав ЛГБТ-людей збоченцями, а сам рух агресивною ідеологією та підтримував акції із заборони ЛГБТ-заходів у місті і 24 грудня 2019 року міська рада Рівного заборонила проведення в місті маршів ЛГБТ-спільноти. Таке рішення посадовців суперечить 39-й статті Конституції, що гарантує кожному право збиратися мирно, без зброї й проводити збори, мітинги, походи й демонстрації. Згодом рішення скасували, оскільки воно суперечить законодавству та порушує права людини.

“Я у своїй активності виступав завжди проти того, щоб ідеї ЛГБТ нав’язувалися нам в освітньому просторі, зокрема в школах. Хто з ким хоче жити, ходити, триматися за руки – мені байдуже. Чоловік з чоловіком, жінка з жінкою – без проблем. Але нав’язування через шкільні програми, підручники, через нав’язування в Міністерстві освіти цих ґендерних речей – ми виступали проти цього”, – цитує Третяка “Четверта влада”. 

Новообраний міський голова також не підтримує ратифікації Стамбульської конвенції щодо боротьби з насильством стосовно жінок через наявність у ній терміна “ґендер”. 

ВВС додає, що Третяку імпонують погляди екссекретаря Ради національної безпеки та оборони, координатора спілки релігійних та громадських організацій “Всеукраїнський собор” Олександра Турчинова. Сам новообраний мер із 2019 року координує спілку в Рівненській області.

Ще перед тогорічними президентськими виборами Третяк у дописі на фейсбуку зазначав, що віддав би свій голос за Турчинова, адже це “один з тих топполітиків, котрий чітко висловлює свою позицію щодо підтримки класичного устрою сімейної інституції та заборони пропаганди лівацької неомарксистської (ЛГБТ) ідеології, яка під різним соусом намагається легалізуватися в Україні”.

Третяк, як зауважує ВВС, також неодноразово висловлювався на підтримку нинішньої влади Польщі та її консервативної політики в гуманітарній сфері, зокрема і ставлення до “сімейних цінностей”.

На питання видання щодо “просування останніх, можливого переслідування ЛГБТ-спільноти та заборони прайдів” Третяк сказав, що керуватиметься виключно Конституцією України:

“Ну вийде там дві-три людини – будь ласка, нехай пройдуться. Забороняти немає сенсу”

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter