“Рік без Каті”: друзі та родичі діляться спогадами про вбиту Катерину Гандзюк

Дата: 31 Липня 2019
A+ A- Підписатися

Минув рік із дня нападу на громадську активістку та в.о. керівника справами виконкому Херсонської міської ради Катерину Гандзюк. Жінку облили літром сірчаної кислоти, а за три місяці внаслідок незворотних процесів в організмі, спричинених хімічними опіками 40% тіла, вона померла. 

Центр прав людини ZMINA зібрав публікації близьких друзів та родичів активістки, яким вони діляться цього дня на своїх сторінках у соціальних мережах,  про біль від втрати дочки, подруги, активної і життєрадісної людини. А також про слідство, яке за рік так і не покарало ні замовників, ні посередників. 

ВІКТОР ГАНДЗЮК, БАТЬКО: “ЦІЛА БАНДА ПРОТИ ОДНІЄЇ БЕЗЗАХИСНОЇ ДІВЧИНИ”

Літній ранок. Ми сидимо з Масі Найємом у тихому дворі спального району. Чудова погода. Мимо проходять люди. Проїжджають автомобілі. Час уже стер пляму від кислоти на асфальті.
Життя продовжується.
Розмовляємо. Нервово куримо. Згадуємо…

На цьому місці… Рівно рік тому… В цей день, день, що поділив життя на до і після.

Уявляю…
Ти ніби випурхнула з під‘їзду, вся сяюча, весела, усміхнена, красива, мов весна. Чотири метри до автомобіля, лише кілька кроків. Останніх кроків у Твоєму житті.

Щось гаряче потекло по голові, спині, руках. З патьоками під ноги впали залишки одежі, Твоє волосся.
Ти стояла зовсім гола. Шкіра на очах чорніла, злазила та шкварчала, як на сковорідці.
Плавилося крило автомобіля. Ти повернулася і побачила очі ката, його зухвалу усмішку. 
Потім він побіг.

А далі нестерпні муки, неймовірний біль, реанімаційна палата, численні операції, нерухомість та неймовірне бажання вижити. А потім смерть.

Грабчук, Торбін, Васянович, Вишневський, Горбунов, Павловський, Левін, Мангер, Рищук, Гордєєв.
Та ще багато холуїв, перевертнів у погонах, адвокатів, прокурорів. Ціла банда. Проти однієї беззахисної дівчини.

Вже рік. Виконавці отримали смішні терміни. Замовники та організатори не покарані.
Така держава.

Попередній президент обіцяв мені, що винні будуть покарані. Теперішній – обіцяв сприяти в розслідуванні справи. Скільки потрібно змінити президентів, генпрокурорів, керівників СБУ, щоб убивство моєї дитини нарешті розкрили?
Що ще потрібно зробити, щоб замовники вбивства, чиї прізвища давно відомі суспільству, нарешті отримали хоча б підозри у скоєному злочині? Скільки потрібно вбити наших дітей, щоб правоохоронна система почала нарешті нас захищати?

І ще два фото. Рівно рік тому. Через пів години після нападу…

 МАСІ НАЙЄМ, ДРУГ: “МИ ВЖЕ В ПЕКЛІ. ПРОСТО ВСІЛЯКО НАМАГАЄМОСЯ ЦЬОГО НЕ ЗАУВАЖУВАТИ”

Той самий зелений “ланос”, який мав забрати Катю того ранку. На тому ж місці.

– Позаду на бампері – сліди від кислоти?

– Так. Я того ж дня пополірував. Начебто не було слідів. Але виявилося.

Минув рік з того ранку, коли Катю облили кислотою. За 20 хвилин вона має вийти. Сісти в “ланос” і виїхати на роботу.

Але не сяде в “ланос”. Її обіллють кислотою. Мовчатиме А. Аваков, який не скаже, що по “бєспрєдєлу” не можна і неправильно “кінчати” людину. Мовчатиме П. Порошенко. Мовчатиме В. Мангер, Е. Рищук і А. Гордєєв.

Потім три місяці пекла. Потім смерть. Потім підозри і на річницю нападу – відпустять одного з підозрюваних, тому що в нього щось зі здоров’ям, майже закінчиться запобіжний захід одному із замовників, а двоє інших будуть на волі. Виконавці отримають мінімальний термін, ніби вкрали, а не вбили.

Немає емоцій. Буде добре, коли замовники отримають своє. Так чи інакше це буде.

І якщо вас, друзі, лякали, що потрапите в пекло, якщо будете грішити,  не ведіться. Грішите. Ми вже в пеклі. Просто всіляко намагаємося цього не зауважувати. 

МАРИНА ХРОМИХ, ПОДРУГА: “МОЄ ЖИТТЯ ПОДІЛИЛОСЯ НА ДО І ПІСЛЯ ПЕРШОГО ВІДВІДУВАННЯ КАТІ В ЛІКАРНІ”

Рік тому Катю Гандзюк облили літром кислоти. У той день я не могла прийти до тями і повірити, що якісь потвори насмілилися щось зробити моїй Каті.

У перші дні після нападу на неї я навіть не могла нічого написати на своїй сторінці. Мені здавалося, що і так весь світ знає про те, що відбувається, а пост не змінить нічого. Поки ми не створили “Хто замовив Катю Гандзюк?“, напевно, так нічого і не публікувала. Не могла знайти ні слів, ні зрозуміти, як допомогти. Це вже зараз я розумію цінність кожного слова, лайку і репосту чи, тим більше, вашу присутність хоч на п’ять хвилин на наших акціях чи судових засіданнях.

За цей рік кожен із нас пережив справжнє пекло. Я вже якось писала про те, що моє життя поділилося на ДО і ПІСЛЯ першого відвідування Каті в лікарні.

За цей рік разом ми зробили чимало. Десятки акцій, сотні зустрічей, пояснень, роз’яснень, безкінечні листи, пости і коментарі. Що ми тільки не робили, але всього цього досі не достатньо, щоб покарати винних.

Ніхто не знає, що ще чекає нас попереду. Але я точно знаю, що ми доведемо справу до кінця. За Катю. За надію нації і світлу людину, яка мала б жити і розвивати нашу країну.

КАТЕРИНА МОЛА, ПОДРУГА: “ТИ ЧАСТО СНИШСЯ МЕНІ. В ЦИХ СНАХ Я ЗАВЖДИ ЗНАЮ, ЩО ТИ ПОМРЕШ”

Це був страшний рік. Він почався сьогодні. За ці 365 днів не було жодного, щоб я не думала про тебе.

Я так добре пам‘ятаю кілька останніх наших розмов і зустрічей, що могла би їх переказати напам‘ять. Тепер здається, що простір посилав безліч попереджень і знаків, але ми були безтурботні, як діти, яким здається, що життя вічне.

У нас були плани, проєкти, заздалегідь призначені зустрічі. Дивно, але навіть після нападу на тебе ми лишалися наївними. Ми були такі впевнені в тому, що ти одужаєш, що ти найсильніша з нас усіх, найжиттєлюбніша.

Для багатьох з нас твоя смерть  це не тільки твоя смерть. Це перемога зла над добром. Що б не сталося далі, навіть коли ми запроторимо до в‘язниці всіх замовників, ми все одно не будемо щасливими до кінця. Тому що є дещо, що неможливо виправити.

Ти часто снишся мені. В цих снах я завжди знаю, що ти помреш. І замість того, щоб запитати тебе про щось важливе, я просто обіймаю тебе, ніби намагаючись дати щось ще, що не встигла. Не безкінечні високочолі розмови, не веселі тусовки, не акції, не футбол, а просто любов. 

ЄВГЕНІЯ ЗАКРЕВСЬКА, АДВОКАТКА БАТЬКА КАТЕРИНИ ГАНДЗЮК: “СТРАХ ШТОВХАЄ ВПЕРЕД І ПРИМУШУЄ ДІЯТИ”

Коли рівно рік тому я побачила інфу, що Катю облили кислотою, і вона в реанімації, мені стало страшно. Фізично моторошно, до нудоти. Страх раціональний – за Катю, за себе, за всіх, страх іраціональний, метафоричне відчуття, що ЗЛО, ОРКИ, МОРДОР наступають і перемагають, їхні мерзенні морди тількі що дихали Каті в обличчя, смерділи, пускали слину, вразили її і сунуться далі. Що вони вже тут – за дверима.

Катя – не просто хороша, світла і позитивна дівчинка. Катя постійно задіяна в правильних ініціативах, рухах, акціях, Вона їх створює, підживлює, направляє в правильному руслі. Катя – ДІЄВА, ЕНЕРГІЙНА, ПРОФЕСІЙНА, РОЗУМНА, СТЬОБНА. Катя – боєць, сильний, сміливий, підготовлений.

Її КПД як сили добра було дуже високе. Ії фізичне усунення через вбивство – це удар точно в ціль. Це добре розраховане і продумане знешкодження сильного і небезпечного противника. Із прицілом на залякування інших.

Катя – це очевидна сила добра. На кордоні з Мордором, що більш цінно. Катя – у владі. В місцевій, на невеликій посаді, але це шанс на трансформацію, на зміни, на привнесення в систему здорових сил. І вона цей шанс сповна реалізовує. Вона повна ідей, сил і надхнення все це втілювати в життя.

Складності, небезпека – її не лякають, а підганяють. Вона все розуміє, тверезо оцінює загрози, в неї не має рожевих окулярів, це – частина її роботи.
Катя – приклад і авторитет, в неї багато друзів і прихильників, вони орієнтуються на неї, враховують її думку, цінують поради, беруть приклад.

Її вбивство – це так ницо, мерзенно, жахливо і небезпечно. Небезпечно–- для вас всіх, зрозумійте це нарешті.. Просунутий інстинкт самозбереження вже давно мав би це підказати…

Страх штовхає вперед, і примушує діяти. Страх переплавляється на сили і бажання йому протистояти, деконструювати, знешкодити небезпеку.

Страшніше ніж те, що вже сталося, страшніше, ніж те, що вони зробили з Катею, може бути лише
–  “залишити все як є”, “відпустити”, “пробачити”
– дозволити, щоб слідство вмерло природньою смертю, як це відбувається у 90 % випадків…
– дозволити вбивцям уникнути покарання, 
– дозволити це забути і вважати нормою, 
– дозволити, щоб суспільство це проковтнуло, проковтнувши попередньо це самим. 
– закріпити такі “правила гри” і жити в цьому Догвілі далі.

СТРАШНІШЕ – ЗАЛИШИТИ ЦЕЙ СТРАХ В СОБІ І ЖИТИ З НИМ. БОЯТИСЯ – СТРАШНО.

ВАСИЛЬ АРБУЗОВ, ДРУГ: “ДЕРЖАВА НЕ МОЖЕ ЗВ’ЯЗАТИ ВБИВЦЬ З ЇХ КЕРІВНИКАМИ-ЗАМОВНИКАМИ”

Ось ліс, який керівництво області палило, списувало й продавало.

Ось Катя, яка викрила схему навмисних підпалів лісу.

Ось люди, які працювали на керівництво області. Саме вони палили ліс, саме вони вбили Катю, саме вони сіли за виконання замовного вбивства Каті.

Ось держава, яка не може зв’язати вбивць з їх керівниками-замовниками.

Ось гроші, які люблять у правоохоронних органах та не дають посадити замовників убивства каті.

Ось високопосадовці, яким не вистачає політичної волі змусити правоохоронні органи не брати гроші в замовників.

Ось небайдужі люди, які давно попереджають, що готові до будь-якого рівня ескалації заради покарання замовників.

Минув рік з дня нападу на Катю Гандзюк. Хто замовив Катю Гандзюк?

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter