РФ заявила, що нібито готова передати Україні тіла загиблих під час падіння Іл-76

Дата: 01 Березня 2024
A+ A- Підписатися

Уповноважена з прав людини РФ Тетяна Москалькова заявила, що Росія нібито готова передати українській стороні тіла військовополонених, які загинули під час падіння Іл-76 у Бєлгородській області 24 січня цього року.

Про це пише “Українська правда” з посиланням на російські пропагандистські видання РИА Новости та The Moscow Times.

Фото: Getty Images

“Щодо тіл − я одразу ж повідомила, що в нас є підтвердження і всі ДНК, які, за висновком експертизи, дають змогу зробити ідентифікацію особи. Тіла можуть бути передані згідно з процедурами, які існують”, – зазначила Москалькова.

Вона додала, що перебуває в контакті з представниками України у справі про падіння літака і що “українська сторона цікавилася можливістю передачі тіл”.

Російська омбудсманка уточнила, що це питання вона обговорює з Уповноваженим Верховної Ради України Дмитром Лубінцем, якому до цього вона “дала всі відповіді на запитання про інцидент”.

У коментарі “Українській правді” Лубінець заявив, що станом на 1 березня не отримав від Росії жодних офіційних даних щодо можливої загибелі українських військовополонених під час падіння Іл-76 в РФ, але після заяви Москалькової про готовість передати тіла ще раз звернеться з цього питання до російської сторони.

“Моя позиція максимально послідовна: я залишаюсь на думці, що РФ вкотре спекулює на проблемі Іл-76, який впав 24 січня. Якщо ми можемо, за твердженням російської сторони, припускати, що там хтось був на тому борті, то ми як держава і я як уповноважений вимагали прозорого розслідування, доступу до місця падіння літака, залучення міжнародних організацій до розслідування і списків тих людей, які там, за їх твердженням, були”, – зазначив він. 

Він також наголосив, що порушує питання повернення всіх громадян України – дітей, заручників, військовополонених − і репатріації тіл українських героїв під час кожної комунікації різними каналами.

Нагадаємо, що вранці 24 січня в Бєлгородській області розбився російський військово-транспортний літак Іл-76. Усі, хто перебував на борту, загинули. За однією з версій, цей літак міг перевозити ракети С-300, однак у РФ заявляють, що на борту були українські військовополонені. Україна цього наразі не підтверджує.

Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими закликав не поширювати неперевірені дані щодо падіння літака, поки всю необхідну інформацію збирають та аналізують.

Водночас у Головному управлінні розвідки повідомили, що 24 січня дійсно мав відбутися обмін полоненими між Росією та Україною, але цього не сталося. Україна заявила про перевірку інформації, озвучену росіянами про те, що полонені українці могли перебувати в літаку Іл-76.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter