РФ перешкоджає пошуку інформації про депортованих українських дітей – Омбудсман

Дата: 14 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

Офіс Омбудсмана намагається шукати інформацію про незаконно депортованих українських дітей, залучаючи всі канали та, зокрема, розвідку. Але Росія перешкоджає цьому процесу.

Про це повідомив Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець сьогодні під час презентації спеціальної доповіді щодо додержання прав осіб, які постраждали внаслідок збройної агресії РФ.

“У цій роботі беруть участь багато наших представників, розвідувальних органів. Ми шукаємо інформацію своїми каналами. І стикаємося з тим, що РФ намагається завадити цьому процесу. Поки ми бачимо слова, що вони (російська сторона. – Ред.) готові надавати в цьому підтримку. Але ми бачимо, що РФ систематично примусово вивозила і вивозить українських дітей”, – розповів Дмитро Лубінець, відповідаючи на запитання, як Офіс Омбудсмана працює над пошуком і поверненням українських дітей.

Він додав, що російська сторона це не приховує і навіть змінила своє національне законодавство, щоб полегшити процедуру всиновлення українських дітей російськими громадянами.

“Коли на офіційному сайті представник російського президента, Львова-Бєлова, офіційно визнає, що вона особисто вивозить українських дітей, бере в цьому участь, що українські діти, за її словами, “дуже погано налаштовані”… Тобто, що вони співають українські пісні й кажуть “Слава Україні!”. І наприкінці, що не може нас не бентежити, вона додає: “Нічого страшного, ми їх перевиховаємо”. Ми звертаємо увагу на це всіх міжнародників. І ми вимагаємо, щоб окремо за фактами примусової депортації дітей було відкрите провадження на рівні міжнародного трибуналу”, – наголосив Омбудсман.

Лубінець також уточнив, що Офіс Омбудсмана верифікував випадки 12 тисяч незаконно вивезених дітей, з яких понад 8600 депортовано до РФ. Він зауважив, що ці цифри відрізняються від тих, які озвучуються в медіапросторі різними джерелами.

“Я можу це тільки припускати. На платформі “Діти війни” ви можете бачити кількість верифікованих дітей. Це означає, що я, як Омбудсмен, разом з правоохоронними органами, Офісом генпрокурора знаємо, звідки конкретно дитина була депортована, де і в якому статусі вона проживала на території України, де вона зараз перебуває на території РФ, у якому статусі, які дії проводяться стосовно неї з боку російської влади”, – пояснив Омбудсман.

Він додав, що стосовно кожного випадку правоохоронні органи України відкривають кримінальне провадження. Тобто офіційно Україна може говорити лише про верифіковані випадки, але зрозуміло, що їх дуже багато.

“Кількість верифікованих дітей постійно зростає. Ми можемо припускати, що колись ці цифри співпадуть, але це все час”, – зауважив Лубінець.

Також Дмитро Лубінець повідомив, що Офіс Омбудсмена не має підтвердженої інформації саме про всиновлення росіянами українських дітей, але додав, що Офіс Омбудсмана отримує інформацію щодо можливого всиновлення і проводить процедуру перевірки цієї інформації.

Нагадаємо, нещодавно правозахисники Регіонального центру з прав людини озвучили у своєму аналітичному звіті інформацію стосовно 386 незаконно всиновлених росіянами українських дітей.

Раніше ZMINA писала про те, що проходить дитина, яка зазнає депортації росіянами, які саме категорії дітей підпадають під депортацію та як “перевиховують” українських дітей.


Центр прав людини ZMINA разом з українськими та міжнародними партнерами документує випадки примусових депортацій на територію Російської Федерації та Білорусі, скоєних під час російської збройної агресії проти України.

Якщо ви стали потерпілим або свідком примусової депортації на територію Російської Федерації або Білорусі, залиште інформацію про себе в онлайн-формі або ж напишіть на електронну адресу iy@humanrights.org.ua. Наш представник зв’яжеться з вами.

За згодою заявника отримана інформація буде використана для звернень до національних та міжнародних слідчих органів, зокрема до Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідувань подій в Україні, Міжнародного кримінального суду тощо для розслідування скоєних воєнних злочинів в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter