Резніков розповів про суперечку з Мін’юстом щодо реєстрації народження і смерті на окупованих територіях

Дата: 08 Травня 2020
A+ A- Підписатися

Міністерство юстиції пропонувало, щоб мешканці окупованих територій оформлювали засвідчені невизнаними нотаріусами довіреності в разі неможливості приїхати на контрольовану урядом територію для реєстрації народження дитини.

Про це під час онлайн-засідання Комітету Верховної Ради з прав людини розповів віцепрем’єр-міністр та міністр реінтеграції тимчасово окупованих територій України (Мінреінтеграції) Олексій Резніков.

“Це некоректно. На таку пропозицію Мінреінтеграції написало не просто зауваження, а заперечення. Ми не можемо приймати документи від нотаріусів невизнаних суб’єктів”, – сказав він. 

Мінреінтеграції пропонує державним органам у таких випадках приймати звичайну письмову довіреність на представництво для адміністративних процедур. 

Олексій Резніков

“Наразі ми шукаємо варіанти. Ми плануємо максимально перейти в цифру і спростити людям життя”, – додав міністр. 

Голова підкомітету з питань прав людини Тарас Тарасенко звернув увагу міністра, що в цьому питанні є низка пропозицій, які міністерству потрібно було лише проінвентаризувати. 

“Я вважаю, що за 60 днів це можна було зробити. Ми просимо активізувати роботу над законопроєктом про адміністративну процедуру, бо це питання вже на тривалий час затягнулося”, – сказав він. 

Нагадаємо, наразі в Україні існує судова процедура реєстрації народження та смерті. Українські правозахисники наполягають на створенні адміністративної процедури, що має полегшити реєстрацію цих фактів.

За даними громадської організації “Крим SOS“, 2019 року на тимчасово окупованому півострові народилося понад 23 тисячі дітей. Померло 32 тисячі українців. Тоді як на материковій Україні в єдиний можливий судовий спосіб задокументовано 3 660 новонароджених та 661 померлу людину. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter