Віцепрем’єр Резніков закликав не називати Крим анексованим

Дата: 29 Жовтня 2020
A+ A- Підписатися

Міністр реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков закликав публічних і громадських діячів, їхні пресслужби, ЗМІ, експертів і просто дописувачів “коректно використовувати дефініції” стосовно тимчасово окупованих територій України.  

Про це інформує пресслужба Мінреінтеграції

“Ані Україна, ані увесь цивілізований світ не визнає анексію Криму. Так, була спроба анексії, саме спроба, але де-юре і де-факто півострів тимчасово окупований РФ – Україна й увесь світ визнають цю територію як тимчасово окуповану. Власне, це визначив і Закон “Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України”. І український півострів, як і окуповані Луганщина і Донеччина, я впевнений, невдовзі повернеться під контроль уряду України”, – наголосив Резніков.

У пресслужбі міністерства пояснили ці поняття:

– анексія передбачає зміну суверенітету, тобто правового статусу території, і використання цього терміна щодо українського півострова є некоректним і категорично помилковим;

– окупація – тимчасове явище, яке не передбачає зміни суверенітету території. Окупація передбачає низку зобов’язань країни-окупанта, зокрема в галузі дотримання прав людини.

“Отже, при посиланні на АР Крим та м. Севастополь коректним є використовувати словосполучення “тимчасово окуповані території”, як і у випадку окремих районів Донецької та Луганської областей України”, – підсумував Резніков.

Раніше ZMINA підготувала інструкцію, як говорити та писати про Крим. У цій інструкції ми зібрали найпоширеніші питання, щодо яких існують нюанси вживання правильної термінології та розуміння.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter