“Репортери без кордонів” закликали Зеленського не надавати телеканалу “Дом” статусу загальнонаціонального

Дата: 27 Січня 2022
A+ A- Підписатися

Міжнародна правозахисна організація “Репортери без кордонів” (RSF) закликала президента України Володимира Зеленського та народних депутатів від “Слуги народу” не надавати статусу загальнонаціонального мовника державному каналу “Дом”, який працює для тимчасово окупованих територій.

Про це йдеться в заяві організації у твіттері.

Джерело: твіттер RSF

На переконання правозахисників, ухвалення законопроєкту №4487, що передбачає включення державного каналу “Дом” до універсальної програмної послуги задля трансляції всіма національними кабельними операторами, створить небезпечний прецедент і порушить міжнародні зобов’язання України.

У RSF нагадали, що наша країна, відповідно до резолюції Ради Європи 2005 року, зобов’язалася “перетворити державні мовники на суспільні”.

Раніше з критикою законопроєкту “Про внесення змін до Закону України “Про забезпечення прав та свобод внутрішньо переміщених осіб” виступила журналістська спільнота Медіарух. На думку її членів, посилення та переорієнтація державних медіа, зокрема телеканалів “Дом” і “Рада”, що останнім часом відбувається з волі президента, його команди та парламентської фракції “Слуга народу”, є спробою розбудувати низку контрольованих державою каналів для внутрішньоукраїнської аудиторії паралельно до системи Суспільного мовлення.

26 січня Комітет Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики доручив голові комітету Микиті Потураєву звернутися до голови парламенту з пропозицією зняти законопроєкт №4487 з розгляду на пленарних засіданнях до розгляду комітетом питання про обґрунтованість і доцільність внесення цих змін до медійного законодавства, а також з’ясування питання про відповідність урахування згаданих поправок вимогам Регламенту ВР.

Розгляд відповідного законопроєкту у другому читанні нардепи запланували на 27 січня.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter