“Репортери без кордонів” наполягають на розслідуванні бомбардування будівель у секторі Газа, де були розташовані ЗМІ

Дата: 17 Травня 2021
A+ A- Підписатися

Міжнародна організація “Репортери без кордонів” (RSF) закликала прокурорку Міжнародного кримінального суду Фату Бенсуду долучити бомбардування ізраїльськими військовими офісів, де були розташовані ЗМІ, в секторі Газа 11–15 травня, до розслідування ситуації.

Про це йдеться в заяві RSF на офіційному сайті.

Джерело: rbc.ru

У тексті документа уточнюється, що внаслідок авіаударів армії Ізраїлю в секторі Газа зруйновано офіси 23 місцевих та закордонних ЗМІ, зокрема інформаційного агентства США Associated Press (AP) і катарського телеканалу Al-Jazeera. Ізраїль виправдовує такі дії тим, що в обстріляних будівлях нібито було розташоване обладнання “військової розвідки” ісламістського руху ХАМАС. 

За словами генерального секретаря RSF Кристофа Делуара, “добровільний напад на ЗМІ є військовим злочином”.

“Навмисно знищуючи засоби масової інформації, ЦАХАЛ не тільки завдає неприйнятних матеріальних збитків редакціям, але й загалом перешкоджає висвітленню в ЗМІ конфлікту, який безпосередньо зачіпає цивільне населення. RSF просить прокурора Міжнародного кримінального суду визначити, чи є ці вибухи військовими злочинами”, – сказав він.

У повідомленні також уточнюється, що в ніч з вівторка, 11 травня, на середу, 12-те, після серії обстрілів ХАМАС, Ізраїль завдав авіаударів по вежі Джавхар, у якій розташовані офіси 14 ЗМІ в Газі, зокрема щоденна газета “Палестина дейлі ньюз” і панарабський телеканал “Аль-Арабі”. У четвер, 13 травня, зруйновано вежу Аль-Шорук, де були розташовані сім ЗМІ, зокрема радіо і телегрупа “Аль-Акса”. Ізраїльська армія заявила, що атака була націлена на “склади зброї ХАМАС, заховані в цивільних будівлях”.

Загострення відносин між Ізраїлем та Палестиною сталося після заворушень на Храмовій горі в День Єрусалима, 10 травня. Передувала цьому квітнева заборона ізраїльської поліції з міркувань безпеки збиратися біля Дамаських (Шхемських) воріт старого міста, звідки основний потік мусульман іде до Храмової гори на молитву. У Палестині звинуватили Ізраїль у спробах “перешкодити святкувати Рамадан”.

Увечері 10 травня, після того як влада Ізраїлю не виконала вимоги ХАМАС про відведення силовиків з гори, почався масовий обстріл країни з території сектора Газа. Станом на 16 травня по Ізраїлю випущено 2,9 тис. ракет. З них 1150 перехоплено системою протиповітряної оборони “Залізний купол”.

Водночас із початку конфлікту, який став наймасштабнішим останніми роками, під час операції “Вартові стін” Ізраїль уразив понад 700 військових цілей ХАМАС.

Загалом, за даними місцевих ЗМІ на цю ж дату, загинуло щонайменше 137 палестинців та дев’ять ізраїльтян, включно з п’ятирічним хлопчиком і 87-річною жінкою, яка померла 13 травня від травми, отриманої, коли вона бігла в бомбосховище.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter