Релігійним організаціям нададуть право відкривати школи

Дата: 08 Квітня 2015
A+ A- Підписатися

Автори законопроекту зазначають, що церква має бути відокремлена від держави, але вони можуть взаємодіяти, зокрема в сфері освіти.

Як повідомляє Інститут релігійної свободи, 7 квітня Верховна Рада прийняла за основу законопроект № 1447, що надає релігійним організаціям право засновувати навчальні заклади державного стандарту освіти. Ініціативу підтримали 259 народних депутатів.

Ми фактично легалізуємо те, що сьогодні роблять церкви і релігійні організації, засновуючи дитячі садки, школи”, – наголосив народний депутат Павло Унгурян, представляючи проект у парламенті.

При цьому голова Комітету з питань науки і духовності Лілія Гриневич зауважила, що сьогодні будь-яка людина може самостійно організувати приватний навчальний заклад, а релігійні організації не мають такої можливості, і це є наслідком “пострадянського трактування принципу відокремлення держави від церкви”.

Так, держава не має права втручатися у справи церкви, а церква не повинна втручатися у справи держави, але вони можуть взаємодіяти. І найбільш успішною ця взаємодія в усьому світі є саме у сфері освіти“, – зазначила Гриневич.

Верховна Рада не приймала законопроект одразу в цілому, його доопрацюють за скороченою процедурою до другого читання. Напередодні профільний парламентський комітет з питань науки і освіти вперше за багато років підтримав цю ініціативу. 

Нагадаємо, голова правління Інституту релігійної свободи Олександр Заєць заявляв, що на підконтрольних проросійським бойовикам територіях у Донецькій і Луганській областях зростає релігійна нетерпимість щодо всіх християнських церков, за виключенням здебільшого православних громад Московського патріархату. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter