Ректорат НМУ ім. Богомольця зобов’язав співробітників не допускати висловлювань, що завдають шкоди інтересам університету

Дата: 20 Листопада 2021
A+ A- Підписатися

На сайті Національного медичного університету імені Богомольця з’явилося звернення ректорату, в якому співробітників вишу у публічних виступах просять не допускати висловлювань, що завдають шкоди інтересам навчального закладу та мають негативні наслідки для його іміджу та репутації.

Про це повідомляється на сайті Харківської правозахисної групи (ХПГ) із посиланням на звернення ректорату.

“Тобто по суті закликають не виносити бруд із хати. Крім того, здивування викликає пункт про контакти викладачів із журналістами: “Публічні комунікації (спілкування від імені Університету зі ЗМІ, працедавцями, партнерами) здійснюються співробітниками, які мають на це повноваження через погодження з пресцентром НМУ”, – йдеться в повідомленні Харківської правозахисної групи.

Також у документі закликають “уникати публічних висловлювань власної думки щодо питань внутрішньої політики в освітній, науковій та науково-технічній діяльності Університету, якщо вона розкриває службову інформацію, не дозволену до оприлюднення, або містить неетичні висловлювання на адресу співробітників Університету”, – зазначається у зверненні.

Тобто за логікою ректорату, викладеною в документі, майже всі публічні висловлювання викладачів перетворюються на “спілкування від імені вишу”.

“Будь-яка висловлена ним, як співробітником Університету, точка зору або поширена інформація співвідноситься безпосередньо із самим Університетом, його іміджем та впливають на його репутацію”, – йдеться у документі.

Зазвичай таку обмежену свободу публічного висловлення власної думки і доступу до преси мають хіба що співробітники силових відомств, і аж ніяк не професори та викладачі вищих навчальних закладів.

“Жорстка комунікаційна дисципліна, можливо, необхідна там, де є державна таємниця. Але у вищій освіті вона вбиває академічну свободу. Яка є не метафорою, а цілком усталеним юридичним терміном, визначеним на законодавчому рівні”, – зазначають правозахисники.

Фото обкладинки: facebook.com/khpgorg

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter