Референдум в Угорщині про квоти на біженців можуть визнати недійсним

Дата: 03 Жовтня 2016
A+ A- Підписатися

Більшість угорців проголосували проти квот на розподіл біженців у ЄС на референдумі, якій проходив в Угорщині у неділю, 2 жовтня. Проте явка не сягнула 50%, тож він вважається недійсним, передає Dw.com.

“В Угорщині у неділю, 2 жовтня, явка на референдумі щодо запровадження в Європейському Союзі обов’язкових квот на розподіл біженців серед усіх країн-членів ЄС, склала 45 відсотків. Про це заявив віце-президент правлячої партії “Фідес” Гергей Гуляш. Тож результати плебісциту вважаються недійними”, – цитує видання інформаційне агентство dpa.

Утім, за даними екзит-полу, проведеного дослідницьким центром Nezopont, 95% громадян, які взяли участь у голосуванні, відповіли “ні” на питання: “Чи хочете ви надати ЄС право ухвалювати рішення щодо примусового переселення до Угорщини осіб, які не є її громадянами, без відповідних консультацій з парламентом Угорщини?”.

Нагадаємо, міністри внутрішніх справ країн ЄС ще у вересні 2015 року домовилися про обов’язкові квоти на розподіл біженців всередині ЄС. Кілька східноєвропейських країн, серед яких і Угорщина, виступили проти такого рішення. Словаччина та Угорщина в грудні 2015 року оскаржили це рішення в суді ЄС.

Запеклим противником плану з впровадження квот виступає прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан. Угорщина була першої країною ЄС, яка торік звела паркани на проблемних ділянках кордону, щоб унеможливити нелегальне проникнення мігрантів на свою територію.

Проте, як заявив 23 вересня єврокомісар з питань міграції та внутрішніх справ Дімітріс Аврамопулос, рішення референдуму в Угорщині не мало би жодного впливу на зобов’язання цієї країни прийняти приблизно 2300 шукачів притулку в рамках програми перерозподілу біженців, вважають у Єврокомісії.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter