Ексречника окупаційної влади Маріуполя Андрія Кіора засудили до пʼяти років вʼязниці

Дата: 27 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

Жовтневий райсуд міста Дніпра визнав колишнього українського журналіста Андрія Кіора винним у колабораціонізмі (заочно).

Про це пише “Судовий репортер”.

Андрій Кіор

У тексті рішення суду від 11 грудня йдеться про те, що з травня до вересня 2022 року обвинувачений був начальником інформаційно-аналітичного відділу окупаційної адміністрації Маріуполя. Він висвітлював роботу окупаційної влади, виробляв пропагандистські матеріали тощо.

До повномасштабного наступу Кіор був журналістом, працював у газеті “Іллічівець”, керував каналом “МТВ” як директор медіагрупи Ріната Ахметова. Намагався створити власний телеканал, а також зняв документальний фільм про історію козацтва в Маріуполі.

Коли місто окупували росіяни, Кіор зголосився на співпрацю з ними. Виготовив відеоматеріал про початок роботи першої школи в окупованому місті, наголосивши, що у відновленні навчального процесу допомогла політична партія РФ “Единая Россия”.

Потім як очільник пресцентру “адміністрації” Маріуполя висвітлював відкриття в місті першої “державної” аптеки. Саме так Кіора представляли в російських пропагандистських медіа.

На цій посаді чоловік начебто працював до вересня 2022 року, після чого до Маріуполя приїхали представники Донецької телекомпанії, які взяли під свій контроль всі посади й телеканал, який Кіор мав намір очолити.

Після того як його відсторонили від роботи, Кіор створив власний ютуб-канал, до якого залучає молодь на волонтерських засадах. Продовжує займатися російською пропагандою, транслюючи російські наративи про “один народ”, “Росію – сильну країну”, а також про “СРСР – рай на землі”, який в українців украли “нацисти” тощо.

Співробітники СБУ поспілкувалися телефоном із журналістами, які виїхали з Маріуполя і знали обвинуваченого. Вони підтвердили, що Кіор працює на окупантів і що в пропагандистських відеороликах звучить саме його голос.

Також на судовому засіданні свідчення дала жінка, яка раніше дружила з обвинуваченим. Вона розповіла, що на початку березня 2022-го втратила з Кіором звʼязок і розшукувала його. Свідка повідомила, що під час блокади міста Кіор влаштував у власному будинку бомбосховище, в якому переховувалося багато людей.

Коли відновився звʼязок, Кіор на телефонні дзвінки не відповідав. Потім колега, який виїжджав із Маріуполя, побачив Кіора в черзі по гуманітарку і повідомив свідці, що з її другом усе добре, але він не збирається виїжджати. На дзвінки жінки Кіор не відповідав, але пізніше на звʼязок з нею начебто вийшла його дружина. Вона нібито написала, що її чоловік погодився очолити пресслужбу окупаційного мера Маріуполя. Дружина Кіора розповіла, що в нього згоріла квартира і вся професійна техніка в ній, засобів для існування в них не було, тому він погодився на співпрацю з окупантами. Що сталося насправді, свідка не знає.

Суд урахував покази свідки, що під час блокади міста військами окупанта Кіор влаштував у власному будинку бомбосховище й приносив людям харчові продукти від волонтерів. З огляду на це судді погодилися призначити мінімальне покарання – п’ять років позбавлення волі.

Додатково в Кіора конфіскують усе майно. Після відбуття позбавлення волі йому на 10 років забороняється обіймати деякі посади в органах державної влади, державного управління і місцевого самоврядування.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що Малиновський районний суд Одеси ухвалив обвинувальний вирок за статтями “держзрада” та “колабораціонізм” щодо херсонського блогера-колаборанта Кирила Стремоусова.

У квітні 2022-го він став заступником “очільника” окупаційної “адміністрації” Херсонської області, екснардепа, колаборанта та зрадника України Володимира Сальдо. Засуджений, імовірно, помер у ДТП торік, утім незалежно підтвердити це неможливо. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter