Реанімація міжнародного правопорядку відбудеться з деокупацією Криму – Зеленський

Дата: 23 Серпня 2022
A+ A- Підписатися

У своєму виступі на другому саміті Кримської платформи президент України Володимир Зеленський звернувся до світових лідерів та захисників міжнародного порядку, закликавши їх до підтримки України.

Про це він сказав під час саміту Кримської платформи в Києві 23 серпня. 

За словами президента, Росія перетворила Крим на депресивний та залежний регіон, “регіон височезних парканів, колючого дроту, беззаконня, на зону екологічного лиха та плацдарм для агресії та поширення горя”.

“Із 24 лютого з тимчасово окупованого Криму по наших громадах запустили 750 різних крилатих ракет. За пів року вони знищили сотні цивільних об’єктів – школи, університети, лікарні, звичайні житлові будинки”, – сказав він. 

Зеленський наголосив, що, щоб перемагати, світові потрібно не забувати, яким був шлях до нинішньої ситуації. За його словами, деградація Росії почалась із захоплення Криму, з терору проти корінного народу Криму – кримських татар, з репресій за релігійною ознакою. Президент назвав переслідування Росії “наймасштабнішими релігійними гоніннями”, які могли статись у 21-му столітті проти мусульманської громади в Криму.

Окупанти робили це після ганебного захоплення Криму і далі поширювали злочини на Донбас, Сирію та інші країни Африки, де присутній російський бандитизм під прикриттям російських спецслужб.

Володимир Зеленський

Президент подякував багатьом лідерам, які не мовчали про злочини Росії, протидіяли цьому і допомагали Україні. Утім, багато хто й мовчав і намагався не помічати, що відбувалося в Криму, наголосив глава держави.

“І це стало однією з ключових причин того, що відбувається зараз в Україні та світі”, – додав він.

Таку думку під час саміту підтримав також президент Польщі Анджей Дуда. Він вказує, що забагато країн давали Росії знати, що вони згодні із задобрюванням РФ, щоб можна було далі провадити з нею бізнес. Польський президент зазначив, що проєкт “Північний потік – 2” почали реалізовувати після початку тимчасової окупації півострова.  

Анджей Дуда

“Немає повернення до звичайного бізнесу у зв’язках із Росією, коли Росія воює проти України, нападає, окупує законні, міжнародно визнані кордони України, її території. Зміна політики на Заході – це не просто повне припинення “Північного потоку-2″, а також ліквідація, повний демонтаж цього потоку… Через руйнування та знищення України ми не маємо змоги повернутися до 23 лютого цього року. Треба звільнити всю територію України разом із Кримом у міжнародно визнаних кордонах”, – заявив Дуда.

“Ми повертаємо силу міжнародного права. І саме завдяки цьому ми повертаємо український прапор на нашу землю, в Крим, принесемо свободу на півострові українським громадянам та обов’язково повернемо справедливість для тих, хто постраждав від окупантів”, – сказав президент України.

Президент наголосив, що, щоб подолати терор, повернути прогнозованість та безпеку в регіоні та світі, потрібно здобувати перемогу над російською агресією та звільнити Крим від окупації.

“Там, де почалося, там і завершиться. Це буде ефективна реанімація міжнародного правопорядку”, – прокоментував Володимир Зеленський. 

23 серпня в онлайн-форматі відбувся другий саміт міжнародної Кримської платформи.

“Кримська платформа” – це ініційований Україною міжнародний консультаційно-координаційний формат, спрямований на підвищення ефективності міжнародного реагування на окупацію Криму, відповідь на зростання загроз безпеці, посилення міжнародного тиску на Росію, запобігання подальшим порушенням прав людини і захисту жертв російського режиму, а також досягнення головної мети – деокупації Криму та повернення його Україні.

У другому саміті Україна, зокрема, збільшила кількість учасників платформи та розширила географію участі в Кримській платформі завдяки країнам Африканського континенту та іншого боку Атлантики. 

Участь у другому саміті Кримської платформи беруть 60 країн і міжнародних організацій, серед них близько 40 президентів та прем’єр-міністрів. З міркувань безпеки саміт проходить в онлайн-форматі, але деякі представники міжнародної спільноти приїхали до України.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter