Реакція на вирок Чийгозу: “Справа Ахтема Чийгоза – черговий вирок Росії”

Дата: 12 Вересня 2017
A+ A- Підписатися

Представництво ЄС в Україні закликало російську владу звільнити заступника голови меджлісу кримських татар Ахтема Чийгоза. Його напередодні “Верховний суд Криму” засудив до восьми років ув’язнення за “організацію масових заворушень” у лютому 2014 року.

“Європейський Союз пильно стежив за справою пана Чийгоза і наполягав на його звільненні – заклик, який ми повторюємо і сьогодні”, – говориться у повідомленні Представництва у мережі Facebook.

В ЄС назвали заборону роботи Меджлісу та переслідування його керівників “серйозними та неприйнятними порушеннями їхніх прав” через телеінтерв’ю. У ньому він сказав, що Крим – це не Росія, і окуповану територію повинні повернути Україні.

Окрім того, ЄС закликав припинити справу проти іншого заступника голови меджлісу — Ільмі Умерова. Його звинувачують у зазіханні на територіальну цілісність Росії.

“Всі незаконно затримані українські громадяни на Кримському півострові та в Російській Федерації, мають бути негайного звільнені”, – наголошують в ЄС.

Тим часом МЗС України протестує через вирок українцю Ахтему Чийгозу. 

“Розправа російських окупантів із заступником голови Меджлісу кримськотатарського народу Чийгозом за його підтримку територіальної цілісності України… є черговим проявом репресивної політики РФ на Кримському півострові”, – йдеться у заяві відомства.

У своїй заяві українські дипломати нагадали, що на півострові дискримінують кримських татар і придушують інакомислення.

У МЗС України вимагають від Росії звільнити Ахтема Чийгоза, припинити репресії щодо кримських татар і українців в Криму.

Президент України Петро Порошенко назвав рішення “суду” “черговим вироком Росії”.

“Справа Ахтема Чийгоза – черговий вирок Росії, яка на найвищому міжнародному рівні – ООН – визнана окупантом”, – йдеться на офіційній сторінці Порошенка у мережі Facebook.

Україні важливо відреагувати на зростання політичних справ в окупованому Криму та Росії створенням відповідної координаційної структури.

У цьому переконана правозахисниця та журналістка Медійної ініціативи за права людини Марія Томак.

Марія Томак

“Подібних політичних справ вже майже 50. А ми досі ходимо по кабінетам чиновників та начальників і доводимо, що ці люди потребують захисту не лише постами у Facebook та нотами МЗС. Цього замало. Адвокати, підтримка родин, відкриття кримінальних проваджень в Україні про незаконне позбавлення волі, збір доказів невинуватості, пошук адвокатів вже після засудження за місцем відбування покарання, контроль за умовами тримання та станом здоров’я, передачі, побачення з родинами, моніторинг судів, висвітлення та максимальний резонанс. Це все – зобов’язання держави, які сьогодні виконуються відсотків на 20, не більше. Таке ставлення з боку Києва до своїх людей в Криму ускладнить реінтеграцію Криму, — відреагувала на допис Петра Порошенка правозахисниця.

Вона вважає, що така координаційна структура могла бути створена при МінТОТ. Марія Томак переконана, що політична воля президента може бути вирішальною у цьому питанні.

Amnesty International Україна закликала негайно звільнити українця. 

“Несправедливий судовий процес проти Ахтема Чийгоза — кульмінація у низці сфальсифікованих і демонстративно неправдивих кримінальних та адміністративних справ, ініційованих окупаційною російською владою проти членів кримськотатарської спільноти. Це уособлення безперервного переслідування активістів, чий єдиний “злочин” – затятий супротив російській анексії Криму”, – зазначила Оксана Покальчук, директорка Amnesty International Україна.

Правозахисники відзначають, що судовий процес над українцем відбувся із численними порушеннями. Зокрема, Ахтем був змушений брати участь у суді через відеозв’язок і тому не мав змоги конфіденційно спілкуватися зі своїм адвокатом.

“Російська окупаційна влада знов чинить репресії у Криму,  кидаючи за ґрати чоловіка, який за свідченнями очевидців та відеозаписами, намагався заспокоїти натовп, щоб попередити насильство”, – підкреслила Оксана Покальчук.

Навіть за визначенням російського кримінального кодексу, згідно з яким Ахтема Чийгоза звинуватили та засудили, ці події не відповідають критеріям “масових заворушень”.

Оксана Покальчук

“Ахтем Чийгоз — в’язень совісті, якого позбавили волі виключно через мирну реалізацію його прав людини. Він має бути звільнений негайно та безумовно”, — наголосила Оксана Покальчук.

Голова меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров заявляв, що ‎переслідування у Криму стали наслідком “послідовної і рішучої позиції” ‎кримськотатарської громади на захист територіальної цілісності України.

Читайте також блог Ахтема Чийгоза “Ми свій вибір зробили, а ви?”

Нагадаємо, 11 вересня “Верховний суд Криму” своїм вироком засудив Ахтема Чийгоза до восьми років колонії загального режиму.

Його визнали винним в начебто організації масових заворушень ‎біля будівлі Верховної ради Криму 26 лютого 2014 року і засудили до восьми років колонії. Тоді під будівлею ради загинули двоє людей. 

Адвокат Микола Полозов назвав вирок політично вмотивованим, незаконним і необґрунтованим. Він планує, що буде оскаржувати вирок. При цьому він назвав вирок “прецедентним”. 

“Російська влада у цьому випадку судить людину за події, які відбулися на території України, адже 26 лютого 2014 року за нормами російського закону Крим був частиною України без будь-яких застережень”, – каже адвокат.

Захист українця планує також звертатися до Європейського суду з прав людини. Це стане можливим після того, як Верховний суд Росії розгляне справу. Окрім цього адвокати Ахтема Чийгоза не відкидають можливість запуску екстрадиції.

24 лютого 2017 року Міжнародна експертна група заявила, що Росія не має права розслідувати події 26 лютого 2014 року під кримським парламентом. Вона назвала розслідування в Криму політично мотивованим і закликала українські правоохоронні органи розслідувати події під парламентом.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter