Re-framing my body-2: українські та шведські діячки створили відео про стереотипне зображення жінок у медіа

Дата: 31 Травня 2023
A+ A- Підписатися

Українсько-шведський проєкт Re-framing my body представив анімаційне відео, метою якого є протидія стереотипному зображенню жінок у медіа. 

Про це йдеться на сторінці проєкту.

У відео зобразили усвідомлення себе й власного тіла, життя під тиском стереотипів і звільнення від них. 

У створенні відео взяли участь 15 українських художниць: Анастасія Іванова, Катерина Куцевол, Катерина Шиман, Ніна Марі, Дарина Фес, Тетяна Корнєєва, Тетяна Крамаренко, Тетяна Смріга, Вероніка Чередниченко, Вікторія Лихольот, Яна Григоренко, Олена Морозова, Ольга Аборонок, Світлана Михайлова й Анна Верещака.

Проєкт Re-framing my body реалізується вже вдруге. Як пише Divoche.media, протягом кількох місяців українські художниці брали участь в освітній онлайн-програмі – відвідували лекції та воркшопи від кураторки міжнародного фестивалю сучасної фотографії Odesa Photo Days Катерини Радченко, викладачки Стокгольмського університету Ганни Вільдов та перформерки Сибріг Доктер.

“У медіа та популярній культурі досі циркулюють шкідливі уявлення та стереотипи щодо жінок, яким ми намагаємося протистояти за допомогою візуального мистецтва. Я рада, що нам вдалося представити роботи українських художниць на цьому відео, попри повномасштабну війну”, – зазначила кураторка, засновниця Lava-Dansproduktion Сибріг Доктер. 

Як відомо, організатори проєкту Re-framing my body-2 планували реалізувати його у період з вересня 2021-го до березня 2022 року. Завершальною подією мав стати майстер-клас у Києві. Однак через повномасштабну війну проєкт тимчасово припинили, а згодом повернулися до нього і зробили фінальне відео з роботами учасниць.

Нагадаємо, що на початку травня громадська організація “КиївПрайд” та бренд Anoeses запустили соціальний проєкт #WEAREFREEDOM, покликаний привернути увагу до підтримки ЛГБТ-спільноти в Україні. 

У межах проєкту організатори взяли інтерв’ю в семи представників ЛГБТ-спільноти – блогерки, активіста, стиліста, дизайнерки, волонтера, музиканта та художниці-аніматорки. Герої та героїні матеріалів розповіли про свій досвід життя в Україні, цінності, погляди, волонтерську діяльність та підтримку України під час війни.

Також “КиївПрайд” і Anoeses створили колекцію кастомних аксесуарів зі шкіри спільно з художником Микитою Гудзовським. До неї ввійшли портупея, корсет, чокер, маска й комплект білизни. 25% коштів, отриманих з продажу, передадуть на підтримку діяльності “КиївПрайду”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter