Ратушний, Буткевич, Гандзюк, Амеліна – люди десятиліття відповідно до рейтингу NV

Дата: 17 Травня 2024
A+ A- Підписатися

Видання NV включило громадського активіста Романа Ратушного, правозахисника Максима Буткевича, активістку Катерину Гандзюк та письменницю Вікторію Амеліну до списку людей десятиліття, які “протягом десяти років відігравали ключову роль в Україні”.

Про це повідомляє видання NV на своєму сайті.

Громадський активіст Роман Ратушний, письменниця Вікторія Амеліна, активістка Катерина Гандзюк та правозахисник Максим Буткевич. Колаж: ZMINA

До списку людей десятиліття увійшов військовий-доброволець, громадський активіст, який боровся з незаконною забудовою столиці й загинув на Харківщині влітку 2022 року Роман Ратушний.

Також громадська активістка та депутатка Херсонської обласної ради, яка гостро критикувала чиновників і правоохоронців Херсонщини, які врешті й організували на неї замах, внаслідок якого вона померла у лікарні Катерина Гандзюк.

Поетеса, авторка кількох романів, громадська активістка Вікторія Амеліна, яка загинула через ракетний обстріл Краматорська у 2023 році.

Крім того, до списку увійшов правозахисник Максим Буткевич, який у минулому працював журналістом на BBC, а також захищав права переселенців та українських політв’язнів у Росії. У 2022‑му пішов захищати Україну й у червні 2022‑го потрапив у російський полон.

Видання звернулося до 47 експертів із різних сфер — військових, волонтерів, бізнесменів, топменеджерів, лідерів громадської думки, представників культури й журналістів — та попросило назвати українців, які, на їхню думку, визначали історію країни від 2014‑го по нинішній час. Учасники опитування могли назвати імена будь-кого із співвітчизників, окрім самих себе. У підсумку експерти назвали NV 175 осіб.

Одночасно редакція запустила опитування на сайті NV. UA, у якому видатних співвітчизників, гідних називатися людьми десятиліття, міг назвати кожен читач сайту. 

Спираючись на ці два списки, члени редакційної колегії NV з урахуванням власної думки сформували фінальний список 100 людей десятиліття.

За словами видання, за результатами двох опитувань найбільше експертних голосів набрали п’ятеро українців: президент України Володимир Зеленський; письменник Сергій Жадан; віцепрем’єр-міністр — міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров; посол України у Великій Британії й ексголовнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний і командир батальйону “Вовки Да Вінчі” Дмитро Коцюбайло, який трагічно загинув минулого року на фронті.

Список усіх людей номінованих NV можна подивитися тут. 

Раніше Капітула Премії імені Георгія Ґонґадзе визначила короткий список номінантів на здобуття відзнаки за 2024 рік. До нього ввійшли журналістки Анна Бабінець, Ольга Руденко та Тетяна Трощинська.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter