Ракетний удар по Кременчуку: в області оголошено день жалоби

Дата: 28 Червня 2022
A+ A- Підписатися

28 червня 2022 року на території Полтавської області оголошено Днем жалоби з метою вшанування пам’яті загиблих внаслідок обстрілу ТРЦ у місті Кременчук.

Про це повідомив голова обласної військової адміністрації Дмитро Лунін.

Фото: Дмитро Лунін

Жителі Кременчука несуть квіти та дитячі іграшки до ТРЦ “Амстор” у памʼять про загиблих під час обстрілу, який стався напередодні.

“На знак скорботи буде приспущено Державний прапор України з чорною стрічкою на будівлях органів державної влади, місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій.

Також встановлене обмеження на проведення розважальних заходів, заборонене звучання розважальної музики у закладах торгівлі та громадського харчування”, – написав Лунін.

За його словами, ТРЦ “Амстор”, який знищили росіяни, не мав жодного військового значення. ТРЦ працював для мирних людей. Там продавали продукти, різні речі, зокрема й іграшки. Туди батьки йшли з дітьми.

Нині вдалося розібрати 60% завалів зруйнованого торговельного центру. 

Фото: Дмитро Лунін

Проте відомо, що адміністрація ТРЦ “Амстор” не закривала його під час повітряної тривоги, яка була оголошена в той момент. 

“Як вже стало відомо слідству, адміністрація “Амстора” повідомила в чаті ТРЦ, що з 23 червня ТРЦ не буде закриватися під час повітряної тривоги. Відпрацювали посилення відповідальності власників ТРЦ, магазинів та інших місць масового скупчення людей за недотримання правил евакуації під час повітряної тривоги”, –  зазначив мер Кременчука Віталій Малецький.

Фото: Дмитро Лунін

З’ясувалося, що для обстрілу ТРЦ російські військові використали ракети Х-22, які були випущені з дальніх бомбардувальників Ту-22 М3, повідомило командування Повітряних сил ЗСУ. Літаки окупантів злетіли з аеродрому “Шайковка”, а пуски здійснювалися з Курської області. 

Раніше ZMINA писала, що станом на ранок 28 червня вже відомо про 18 загиблих та 59 поранених в результаті російського удару по ТРЦ “Амстор”. Ще понад 40 осіб вважаються зниклими безвісти. Більшість загиблих внаслідок ракетного удару пізнати поки не вдалося, оскільки їхні тіла сильно обгоріли.

Нагадаємо, російські війська 27 червня завдали ракетного удару по місту Кременчук Полтавської області. Влучили в торговельний центр.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter