Рада прийняла спільну з Польщею декларацію пам’яті та солідарності

Дата: 20 Жовтня 2016
A+ A- Підписатися

Верховна Рада прийняла спільну з польським сеймом декларацію пам’яті та солідарності.

За це проголосували 243 депутата, передає Українська правда. 

Презентуючи документ, голова Верховної Ради Андрій Парубій нагадав, що польський сейм голосуватиме за цей же документ одночасно з українським парламентом і заявив, що ця декларація є відповіддю на російську агресію проти України, Польщі та всього західного світу.

У декларації наголошено, що обидві країни зазнали трагедій через імперську політику Росії, зокрема – через пакт Молотова-Ріббентропа, який призвів до початку Другої світової війни і окупації Польщі нацистською Німеччиною і Радянським Союзом у вересні 1939 року.

Також документ засуджує нинішню окупацію Росією територій України і підкреслює необхідність боротьби за їх звільнення.

Раніше передбачалося, що Сеймас Литви також синхронно проголосує за цей документ, однак, за словами голови комітету Ради у закордонних справах Ганни Гопко, наразі повноваження діючого Сеймаса закінчилися, а новообраний приступить до роботи лише у другій половині грудня.

Очікується, що після цього Литва також проголосує за цей документ. Наразі через неголосування Литви з тексту було видалено згадування про неї.

Також Гопко заявила, що прийняття цього документу позитивно вплине на наступний розвиток політики ЄС щодо Росії.

У свою чергу екс-міністр закордонних справ, депутат від “Батьківщини” Борис Тарасюк заявив, що ця декларація нейтралізує постанови, прийняті польською владою у липні про визнання геноциду поляків з боку українських націоналістів в середині 20 століття.

Як відомо, 22 липня Сейм Польщі проголосував за резолюцію “Про встановлення 11 липня Днем пам’яті поляків, жертв геноциду, вчиненого ОУН-УПА”.

Основою резолюції став проект правлячої партії “Право і справедливість”. Після прийняття поправок проект наголошує, що злочин мав місце у 1943—1945 роках. Парламент хоче віддати данину “громадянам Другої Речі Посполитої, по-звірячому вбитим українськими націоналістами”.

Відзначимо, що тексті резолюції йдеться про те, що від геноциду на Волині у 1943-45 рр. загинули понад 100 тис. поляків.

Повністю роздуми посла України в Польщі читайте в публікації “Нас чекає період взаємних звинувачень – реакція посла України на рішення Сейму щодо геноциду”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter