Рада ООН з прав людини ухвалила резолюцію про права онлайн

Дата: 29 Липня 2016
A+ A- Підписатися

Рада ООН з прав людини ухвалила Резолюцію про сприяння, захист і реалізацію прав в інтернеті, що є спробою захистити право на свободу вираження поглядів онлайн, яке останнім часом зазнає все більших утисків у світі.

Цей документ був прийнятий 27 червня за спільною ініціативою Бразилії, Нігерії, Швеції, Тунісу, Туреччини і Сполучених Штатів Америки, повідомляє ЦЕДЕМ.

Резолюція прямо поширює права, передбачені Декларацією прав людини, Міжнародним пактом про громадянські та політичні права та Міжнародним пактом про економічні,  соціальні та культурні права на інтернет-простір, підкреслюючи принцип –  “права, які належать людям офлайн, мають захищатися і у мережі Інтернет”.

Велика роль у Резолюції відводиться питанню покращення доступу до інтернету, як до рушійної сили прогресу. Для цього держави-члени зобов’язані співпрацювати між собою у цьому та інших питаннях, підвищувати стандарти освіти, зокрема, у сфері технологій, та зважати на гендерну рівність і людей з особливими потребами. Другим важливим питанням, якого стосується резолюція, є безпека та відповідальність за порушення прав людини, особливо тих, які вчиняються у відповідь на реалізацію особою права на вираження поглядів в мережі інтернет. Рада з Прав Людини також закликає держави-члени взяти на себе обов’язок пропагувати терпимість і діалог, а також боротися із захистом ненависті, яка спонукає до дискримінації та насильства онлайн.

Хоча Резолюція і була прийнята одноголосно, значний супротив для її прийняття висловлювали такі держави, як Російська федерація та Китай. Основною вимогою останніх було уникнення підходу, основою якого є саме права людини, а також прямого пов’язування прав у мережі інтернет із документами про права людини.

На жаль, Резолюція оминає багато актуальних питань, наприклад, анонімності та шифрування, а також тиску держав на приватних акторів у сфері інформаційних технологій, проте вона є безумовно позитивним кроком у бік захищеності користувачів інтернету від порушень їхніх прав у відповідь на свободу вираження поглядів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter