Рада Європи закликала Литву запобігати дискримінації ромів та інших нацменшин

Дата: 08 Січня 2019
A+ A- Підписатися

Консультативний комітет з Рамкової конвенції про захист національних меншин при Комітеті міністрів Ради Європи у вівторок закликав владу Литви ухвалити всеосяжну правову базу для попередження дискримінації учнів, що відвідують школи національних меншин, а також долати негативні стереотипи щодо ромів.

Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на прес-службу Ради Європи.

Протест проти поправок до закону про освіту, що ухвалили минулого року в країні

Дотриманню важливих мовних прав, на думку Ради Європи, у країні заважає відсутність всеосяжної законодавчої бази в цьому питанні.

“Запровадження єдиної навчальної програми з литовської мови і державного іспиту у 2012 році створило значні проблеми для учнів шкіл, де навчання ведеться мовами меншин, зокрема польською мовою”, – зазначили експерти.

Минулого року влада країни ухвалила поправки до закону про освіту. Відтепер у початковій школі Литви не менше 50% предметів викладатимуться литовською мовою, в сьомому-дев’ятому класах державною мовою буде відбуватися 80% навчального процесу, а в старших класах (з 10-го по 12-й) викладання здійснюватиметься тільки литовською.

У своїх висновках комітет закликав владу ухвалити в консультаціях із представниками національних меншин всеосяжну правову базу, що захищатиме права нацменшин, а також передбачатиме навчання вчителів у школах, поліцейських і місцевих чиновників, щоб запобігти дискримінації ромів.

Також Литву закликали привести у відповідність до рамкової конвенції законодавство про використання мов меншин у відносинах з адміністративними органами, у комерційних вивісках і топографічних вказівках, а також у написанні прізвищ та імен в офіційних документах.

Влада має забезпечити, щоб реформа освіти не призвела до дискримінації учнів шкіл, де навчання відбувається мовами меншин, а також повинна залучати в ролі консультантів учителів – представників національних меншин.

“Литовську владу закликають ухвалити концептуальний підхід щодо дво- і багатомовного навчання в школах і дошкільних установах та підтримати зв’язки дітей з національних меншин із литовськомовним середовищем і навпаки”, – зазначили журналісти “Європейської правди”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter