Рада Європи вказала Німеччині на недоліки під час видворення афганців

Дата: 12 Травня 2019
A+ A- Підписатися

Комітет проти тортур Ради Європи дорікнув німецькій поліції за невиправдане насильство під час вислання з країни двох афганців. 

Про це повідомляє “Німецька хвиля” з посиланням на трьох членів комітету, які 15 серпня 2018 року спостерігали за процесом видворення з країни шукачів притулку.

Цього дня німецька влада чартерним рейсом з Мюнхена до Кабула доправила 46 афганців. Комітет повідомляє, що на борту літака для дотримання порядку перебували близько сотні поліцейських. 

У Раді Європи зауважили, що загалом процес вислання був добре підготовленим і професійним, але водночас звертають увагу на недоліки.

За даними моніторів, дорогою до аеропорту та під час посадки в літак більшість мігрантів поводилися спокійно. Лише двоє чоловіків чинили опір. Правоохоронці закували їхні ноги і руки кайданками та силоміць посадили в літак. 

У доповіді йдеться, що чоловіки намагалися продовжити спротив безпосередньо на борту літака. Так, до прикладу, один із них почав битися головою об сидіння. Його утримувало шестеро поліцейських. Один зі службовців притиснув рукою горло чоловіка, чим обмежив йому дихання. Інший його колега кілька разів стискав статеві органи зв’язаного скотчем афганця.

“Мета цього методу – через біль домогтися більшої співпраці від затриманого. Використання цієї процедури – непропорційне і невиправдане”, – критикують експерти Ради Європи і закликають уряд Німеччини вжити заходів, щоб припинити таку практику. 

Окрім того, Комітет проти тортур критикує занадто короткі строки, у які шукачів притулку повідомляють про вимогу покинути країну. Такі люди могли б психологічно підготуватися до депортації, якщо їх вчасно про це повідомляти.   

У своїй відповіді Міністерство юстиції Німеччини повідомило, що таких осіб, ба навіть затриманих людей, посадовці зобов’язані повідомляти за тиждень до вислання.  

Базований у Страсбурзі Комітет проти тортур складається з експертів Ради Європи. Її доповіді після візиту місця несвободи – це маленькі розслідування проти держави. Мета організації – контроль за дотриманням прав людини в місцях несвободи у 47 країнах-членах Ради Європи. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter