Рада Європи назвала українців однією з меншин, які стикаються з дискримінацією в Польщі

Дата: 23 Січня 2020
A+ A- Підписатися

Рада Європи назвала українців, мусульман та євреїв найбільш вразливими до дискримінації групами меншин у Польщі.

Такого висновку дійшли в доповіді Ради Європи “Про захист національних меншин у Польщі”, повідомляє “Європейська правда”.

За даними експертів Ради, статистика показує явну тенденцію до зростання числа висловлювань на ґрунті ненависті та інцидентів, мотивованих ненавистю, саме до цих трьох груп. 

“Найбільш вразливою групою є мусульмани, а також єврейська меншина, роми і дедалі частіше – українці. Необхідно терміново вирішити проблему непорозуміння, недовіри до влади і відсутності ефективного розслідування та судового переслідування передбачуваних злочинів на ґрунті ненависті”, – наголосили автори доповіді. 

У доповіді Рада Європи похвалила Польщу за кроки в поліпшенні інтеграції ромів у період 2014–2020 років, особливо в галузі освіти. Водночас наголосила, що досі влада країни не досягла жодного прогресу щодо визнання етнічною меншиною в країні сілезців, а сілезької мови – однією з регіональних і Західнослов'янський народ, що мешкає в Сілезії, розділеній між Польщею, Чехією та Німеччиною. Згідно з переписом 2011 року, який проводили в Польщі, близько 817 тисяч осіб зарахували себе до сілезців за національністю..

Як відомо, українці становлять 75% трудових мігрантів, які офіційно працюють на території Польщі. Згідно з даними Закладу соціального страхування, у 2019 році в Польщі серед 644 тис. легальних мігрантів 483 тис. були українцями.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter