Рада провалила голосування за законопроєкт, який міг надати Нацгвардії поліцейські функції

Дата: 13 Травня 2020
A+ A- Підписатися

Верховна Рада не ухвалила за основу законопроєкт № 3105, яким пропонувалося розширити повноваження Національної гвардії та надати органу поліцейські функції.

Про це йдеться на сайті Верховної Ради.

За ухвалення документа в першому читанні проголосували 179 депутатів за мінімально необхідних 226 голосів.

Також за скерування законопроєкту на повторне перше читання проголосували 205 депутатів. У результаті документ повністю відхилили.

Раніше Центр прав людини ZMINA та низка інших правозахисних організацій розкритикували цей законопроєкт, закликавши депутатів його не підтримувати. На думку правозахисників, пропозиція надати нацгвардійцям право складати протоколи про адміністративні правопорушення, затримувати громадян і проводити їхній особистий огляд та огляд їхніх речей впроваджує необґрунтовано широкий діапазон повноважень Нацгвардії, невластивий військовослужбовцям.

Також правозахисники вказували, що законопроєкт створює потенційну можливість ведення військовослужбовцями Національної гвардії прихованого спостереження за особою і може призвести до зловживань владними повноваженнями з боку посадових осіб Нацгвардії та надмірного обмеження прав і свобод людини і громадянина.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter