Рада проголосувала за створення реєстру засуджених за сексуальні злочини проти дітей

Дата: 20 Грудня 2019
A+ A- Підписатися

Верховна Рада підтримала в другому читанні та в цілому законопроєкт щодо впровадження Єдиного реєстру осіб, засуджених за злочини проти статевої свободи та статевої недоторканості малолітньої чи малолітнього та посилення відповідальності за такі злочини.

Про це повідомляє сайт парламенту. 

“Це той законопроєкт 6607, петиція про який зібрала 28 тисяч підписів. У нинішньому скликанні ВР він отримав номер 0887 і був доопрацьований  Комітетом з правоохоронної діяльності”,зазначила у своєму дописі на фейсбуці Ганна Маляр, юристка-кримінологиня, одна з розробників законопроєкту.

Вона додала, що пропозиції щодо можливої хімічної кастрації засуджених із встановленим діагнозом “педофільний розлад” нинішній парламент відхилив.

Новий документ підтримали 325 депутатів. У реєстрі, за створення якого проголосували парламентарі, міститимуться прізвище, ім’я, по батькові засудженої особи, дата народження, місце проживання чи перебування, злочин, за який її було засуджено, вид кримінального покарання, інформація про фактично відбуте покарання, а також про порушення правил адміністративного нагляду. Останній триватиме від одного до двох років після звільнення. 

Дані до реєстру можна внести на підставі обвинувального вироку суду, який набрав законної сили. У разі якщо особа скоїла сексуальний злочин проти дитини до створення реєстру, інформацію про неї вноситимуть туди на підставі ухвали суду за місцем проживання такої особи або місцем відбування нею покарання за клопотанням прокурора.

Держателем реєстру призначено Міністерство юстиції, яке протягом трьох місяців із дня набрання чинності цим законом має розробити положення про реєстр. 

Користуватися реєстром, згідно із законом, зможуть керівники прокуратур та органів досудового розслідування, прокурори, слідчі та інші уповноважені особи Національної поліції України та Державного бюро розслідувань. Доступ до реєстру матимуть також: 

  • сільські, селищні та міські голови;
  • керівники державних адміністрацій та інших органів державної влади та місцевого самоврядування;
  • керівники дошкільних, середніх та позашкільних навчальних закладів, закладів охорони здоров’я;
  • керівники іншої установи та організації, зобов’язаної здійснювати нагляд за малолітніми особами або надавати послуги медичного, навчального чи соціального характеру таким особам, у зв’язку з вирішенням питання щодо прийняття особи на роботу;
  • будь-яка фізична особа щодо інформації про себе;
  • будь-яка фізична особа щодо інформації про іншу особу в разі наявності завіреної відповідно до вимог Закону України “Про нотаріат” згоди особи, щодо якої така інформація запитується.

Закон також посилює відповідальність за злочин проти особи віком до 14 років, незалежно від її добровільної згоди. Зґвалтування каратиметься 10–15 роками вʼязниці, а якщо злочин скоєно повторно – довічним позбавленням волі.

Раніше ZMINA докладно писала про ризики запровадження реєстру та те, чому виключно посилення покарання не вистачить для того, аби вберегти дітей від сексуального насильства.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter