Рада попередньо підтримала законопроєкт про авторське право

Дата: 04 Липня 2022
A+ A- Підписатися

Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт  №5552-1 про авторське право та суміжні права. 

Про це йдеться в карті документа на сайті парламенту. 

Фото: jeroenmols.com

Законопроєкт трохи більш ніж рік тому подала на розгляд група депутатів на чолі з Русланом Стефанчуком. У пояснювальній записці автори казали, що документ спрямований на гармонізацію українського законодавства у сфері інтелектуальної власності з європейським. 

Проєкт закону став не єдиним, що пропонує нову редакцію Закону “Про авторське право і суміжні права”: нині таких у Раді зареєстровано щонайменше п’ять.

Кандидат юридичних наук та директор об’єднання підприємств “Український музичний альянс” Павло Калиниченко, аналізуючи законопроєкт №5552-1, зазначав, що в його основі лежить підхід, де будь-який творець і комерсант, який працює над популяризацією його творчості, не є партнерами.

“Нинішній світ є ареною війни творця (жертви) і паразитуючого комерсанта (агресора), єдиною метою якого є привласнення чужих творчих здобутків, обкрадення творця, позбавлення його заслуженої винагороди”, – описує цей підхід експерт. 

Калиниченко вважає, що метою законопроєкту є не розвиток ринку креативних індустрій, а, навпаки, захист інтересів творця від комерсанта всіма можливими засобами, аж до обмеження його дієздатності:

“Цінність свободи творця замінюється іншою цінністю – безпеки: убезпечити творця від потенційної помилки навіть за рахунок неможливості стати популярним і одержати максимум винагороди. Це радше не ліберальний, а соціалістичний підхід, що притому передбачає навіть не “суперопіку” держави над творцями, а систему чітких і  пов’язаних між собою заборон і обмежень”. 

У разі остаточного ухвалення закон визначить:

  • перелік об’єктів авторського права, суміжних прав та творів, які не є об’єктами авторського права з урахуванням норм законодавства Європейського Союзу;
  • реєстри щодо окремих видів об’єктів авторського права і суміжних прав, зокрема сирітських творів, творів, оригінальних художніх творів, щодо яких поширюється дія права слідування тощо;
  • суб’єктів авторського права та суміжних прав, зокрема на окремі види об’єктів з урахуванням норм законодавства Європейського Союзу;
  • строк чинності авторського права та суміжних прав;
  • особливості здійснення авторських та суміжних прав та їхнього захисту.

Проєкт закону передбачає серед іншого й посилення відповідальності за порушення прав на об’єкт права інтелектуальної власності. Так, суд має право постановити рішення про: 

  • компенсацію моральної (немайнової) шкоди;
  • відшкодування збитків, завданих порушенням авторського права та/або суміжних прав;
  • стягнення з порушника авторського права та/або суміжних прав доходу, отриманого внаслідок порушення;
  • стягнення компенсації, що визначається судом замість відшкодування збитків або стягнення доходу на розсуд позивача як фіксована подвоєна, а в разі умисного порушення – як потроєна сума винагороди, яка була б сплачена за надання дозволу на використання об’єкта авторського права або об’єкта суміжних прав, з приводу якого виник спір.

Розмір компенсації, як ідеться в законопроєкті, має бути ефективним, співмірним і стримувальним, а під час визначення розміру враховуватимуть тривалість, систематичність та обсяг порушення. 

Суд може також накласти на порушника штраф у розмірі 10 % суми, присудженої судом на користь позивача, а також може постановити рішення про вилучення чи конфіскацію всіх піратських примірників творів, фонограм, відеограм чи записів програм організації мовлення, які виготовили або розповсюджували з порушенням авторського права та/або суміжних прав. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter