Рада підтримала законопроєкт про посилення штрафів за порушення мобілізації

Дата: 09 Травня 2024
A+ A- Підписатися

9 травня, у четвер, Верховна Рада України проголосувала в цілому за законопроєкт №10379. У ньому йдеться про внесення змін в Кримінальний кодекс та Кодекс про адміністративні правопорушення за порушення мобілізації. 

Про це повідомили народні депутати Ярослав Железняк та Ірина Геращенко.

Фото: ТСН

Так, законопроєкт підтримали 256 депутатів з усіх фракцій.

Проєкт закону збільшує строки адміністративної відповідальності та адміністративного затримання та вводить кримінальну відповідальність за відмову від медичного огляду під час мобілізації.

Крім того, законопроєкт пропонує збільшити розміри штрафів і тривалість адміністративного затримання, яке досягатиме 3 років.

Сума штрафів за порушення мобілізації становить від 8500 гривень до 204 тисяч гривень. Раніше вони становили від 510 гривень до 8500 гривень. Оскільки суми штрафів можуть бути занадто великими для громадян, то їхні рахунки можуть блокувати, а майно арештувати. Також порушників зможуть затримувати на термін до трьох діб.

Геращенко розповіла, що тепер санкції за порушення військового обліку жорсткіші, ніж за деякі військові правопорушення, зокрема за дезертирство. 

“До другого читання було пом’якшено деякі статті, зокрема стосовно адміністративних стягнень. Наприклад, за порушення правил військового обліку штрафи тепер становлять 200–300 мінімумів, а за порушення законодавства про оборону і мобілізацію – 300–500 мінімумів”, – зазначила вона.

Нагадаємо, що у березні цього року Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки проголосував за вилучення із законопроєкту про мобілізацію норми щодо заходів впливу за ухилення від мобілізації. Тоді нардепи казали, що замороження карток та заборони керування авто не буде. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter