Рада підтримала закон про дистанційну роботу: що нового?

Дата: 04 Листопада 2020
A+ A- Підписатися

Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт №4051, яким роботу поділяють на дистанційну та надомну. 

Про це повідомили на сайті парламенту. 

Законопроєкт зареєстрували в Раді ще у вересні. Автори ініціативи стверджували, що внесли її через те, що під час пандемії збільшилася кількість людей, які працюють з дому, а тому слід врегулювати норми їхньої праці.

Відтепер дистанційною в Україні вважається робота поза приміщеннями роботодавця в будь-якому місці за вибором працівника, а надомною – робота, яку працівник виконує за місцем проживання або в іншому заздалегідь обраному ним приміщенні. 

Надомні працівники не матимуть права змінити місце роботи без погодження з роботодавцем. Вони також повинні дотримуватися загального режиму роботи підприємства чи установи.

Під час дистанційної роботи працівники мають право розподіляти робочий час самі й на них не поширюються правила внутрішнього розпорядку компанії.  Для таких працівників також мають забезпечити “гарантований період вільного часу для відпочинку”, коли можна не виходити на зв’язок із керівництвом. 

Затвердили парламентарі й поняття “гнучкий режим робочого часу”, який є відмінним від визначеного правилами внутрішнього трудового розпорядку за умови дотримання відпрацювання сумарної кількості робочих годин.

Такий режим роботи також може передбачати:

  • фіксований час, протягом якого працівник обов’язково повинен бути на робочому місці та виконувати свої посадові обов’язки; водночас може передбачатися поділ робочого дня на частини;
  • змінний час, протягом якого працівник на власний розсуд визначає періоди роботи в межах встановленої норми тривалості робочого часу;
  • час перерви для відпочинку і харчування.

Окрім цього, працівник може вимагати від роботодавця перехід на роботу з дому протягом двох місяців, якщо на місці роботи він зіткнувся з дискримінацією. Водночас роботодавець має право відмовити працівнику в цьому, якщо дистанційна робота несумісна з виконуваною діяльністю, а також якщо працівник не навів фактичних даних, які підтверджують, що дискримінація, сексуальне домагання чи інше насильство сталися.

Виконувати свою роботу на умовах дистанційної мають право й працівники з дітьми віком до трьох років або ті, хто доглядає за дитиною до шести років. Відмовити таким працівникам можуть тільки в разі, якщо робота з дому несумісна з діяльністю. 

Водночас в обох випадках під час укладення трудового договору роботодавці матимуть право дізнатися місце проживання або інше місце, де працюватимуть люди. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter