Рада підтримала, аби до 30-ї річниці Незалежності амністували понад тисячу засуджених за незначні злочини

Дата: 17 Лютого 2022
A+ A- Підписатися

Верховна Рада ухвалила в першому читанні проєкт закону №5249 про амністію з нагоди 30-ї річниці Незалежності України.

Про це йдеться у картці документа на сайті парламенту. 

Фото: Getty Images

З ідеєю амністувати засуджених за незначні злочини ще на початку минулого року виступила група депутатів, зокрема Юлія Яцик, Володимир Тимофійчук, Максим Бужанський, Марія Мезенцева та інші. Вони наголошували, що законодавство дозволяє Верховній Раді хоч щороку приймати закон про амністію, однак востаннє парламент робив це ще у 2016-му.

Водночас українські тюрми стикаються з перенаселенням, а в’язні змушені подекуди жити у поганих умовах. 

“Зазначений проєкт закону підготовлено саме з метою прояву гуманізму держави у сфері виконання кримінальних покарань… В умовах жорсткої економії державних коштів та значного дефіциту площ в установах виконання покарань, акт амністії дозволяє розвантажити місця позбавлення волі та зекономити бюджетні кошти на утримання осіб в зазначених установах”, – пояснюють автори.

За їхнім задумом, амністія стосуватиметься:

  • тих, хто вчинив діяння, що становлять незначну суспільну небезпеку;
  • тяжкохворих або літніх людей;
  • тих, хто відбув значну частину покарання на момент оголошення амністії.

Звільнити або скоротити строк покарання хочуть, насамперед, для засуджених неповнолітніх, жінок, чоловіків, які мають неповнолітніх дітей або дітей з інвалідністю, людей, хворих на туберкульоз чи з онкологічними захворюваннями, пенсіонерів та учасників бойових дій.

Не потраплять під дію амністії ті, хто скоїли тяжкі та особливо тяжкі злочини, посадовці, які використовували своє становище для отримання хабарів, водії напідпитку, винні у смертельних ДТП, ті, кому смертну кару в порядку помилування замінили на позбавлення волі, засуджені до довічного позбавлення волі, а також винні у кримінальних правопорушеннях, яких вже амністували за останні 10 років.

Під час обговорення законопроєкту у парламентському комітеті Міністерство юстиції виступало за те, аби до цього переліку додали засуджених за домашнє насильство, за неналежне виконання обов’язків щодо охорони життя та здоров’я дітей, за домагання дитини для сексуальних цілей, за незаконну діяльність з організації або проведення азартних ігор чи лотерей, за жорстоке поводження з тваринами, а також за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого частиною другою статті 286-1.

Фотографія обкладинки: Getty Images 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter