Рада ООН з прав людини має скликати позачергову сесію через кризу в Білорусі – міжнародні організації

Дата: 26 Серпня 2020
A+ A- Підписатися

Рада ООН з прав людини повинна терміново скликати спеціальне засідання для вирішення кризи у сфері дотримання прав людини в Білорусі, де влада проводить масштабні репресії після президентських виборів, які громадяни вважають нечесними.

Про це йдеться у відкритій заяві, яку підписали 16 міжнародних та білоруських громадських організацій, зокрема Amnesty International, Human Rights Watch та Міжнародна федерація прав людини (FIDH).

Автори заяви закликають Раду ООН провести незалежне розслідування порушень прав людини в країні.

“Виборча кампанія 2020 року була відзначена безпрецедентним рівнем протестної активності та водночас дуже високим рівнем жорстокості з боку влади. Поліція застосувала надмірну силу, включно зі світло-шумовими гранатами, гумовими кулями та водяними гарматами, проти мирних демонстрантів, била та катувала затриманих, приховуючи їхнє місцеперебування. Також кілька протестувальників убили. Влада показала, що вона, не вагаючись, застосовуватиме насильство щодо власних громадян і  перешкоджатиме розслідуванню цих порушень з боку правоохоронних органів “, – каже Марі Стразерс, директор Amnesty International у Східній Європі та Центральній Азії.

“Якщо дії білоруської влади не засудити на відповідному рівні, на вулицях Білорусі буде пролито ще більше крові. Рада ООН з прав людини повинна ініціювати міжнародне розслідування порушень прав людини та злочинів, передбачених міжнародним законодавством, скоєних до, під час і після президентських виборів, для негайного стримування подальших серйозних порушень”, – додає правозахисниця.

Автори заяви нагадують, що протягом трьох днів після президентських виборів, які відбулися 9 серпня, влада підтвердила арешт щонайменше 6700 протестувальників. За даними правозахисного центру “Вясна”, мінімум 450 затриманих повідомляли про катування, зокрема жорстокі побиття чи жорстоке поводження, приниження і погрози зґвалтуванням та іншими формами насильства.

“Із 12 серпня влада вживає заходів для деескалації ситуації, утримуючись від масових арештів і звільняючи всіх затриманих. Однак погрози мирним протестувальникам, з якими нещодавно виступив переможець президентських Олександр Лукашенко та його підлеглі, разом із нещодавнім розміщенням збройних сил у столиці країни Мінську та інших місцях сигналізують про можливу нову хвилю насильства та порушень прав людини”, – зазначено в заяві.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter