В Росії п’ятьох фігурантів другої сімферопольської “справи Хізб ут-Тахрір” залишили під вартою

Дата: 07 Лютого 2021
A+ A- Підписатися

Фігурантів другої сімферопольської “справи Хізб ут-Тахрір” Ремзі Бекірова, Шабана Умерова, Ризу Ізетова, Раїма Айвазова і Фархода Базарова, за ухвалою Апеляційного військового суду Ростова-на-Дону, залишать під арештом до 16 червня 2021 року.

Про це повідомляє “Кримська солідарність”.

Один з фігурантів другої сімферопольської “справи Хізб ут-Тахрір” – Ремзі Бекіров

Під час засідання політв’язні виступили з промовою і подякували громадськості за підтримку, закликаючи народ триматися разом.

«Не дивлячись на всі труднощі та випробування ми не зломлені! І готові довести свою невинність! Ми сини цього народу, не терористи і не екстремісти. Хотілося б, щоб людей, які усвідомлюють і підтримують, ставало все більше і більше», – сказав у своїй промові Ремзі Бекіров.

Повідомляється також, що Фарход Базаров впродовж минулого тижня хворів на ГРВІ з високою температурою, лікуватися довелося підручними засобами.

Інший ув’язнений, Шабан Умеров пережив напад гострого болю в серці.

Також Шабан Умеров розповів, що був етапований в автозаку в так званій “склянці”. Це відсік в автозаку, розміром 50×70 см, і впродовж всього шляху його утримували там. Дані умови можна прирівнювати до тортурних умов, катування”, – розповів його адвокат Назім Шейхмамбетов.

Нагадаємо, що 27 березня 2019 року російські силовики обшукали в Криму будинки кримськотатарських активістів, зокрема активістів громадського об’єднання “Кримська солідарність”. Загалом  затримано 24 активісти за звинуваченням в участі в забороненій у Росії та окупованому Криму організації “Хізб ут-Тахрір”Едем Яячиков зник, його місце перебування невідоме з 27 березня. Пізніше був затриманий ще один підозрюваний Раїм Айвазов.

Незаконний “Київський районний суд Сімферополя” і Жовтневий районний суд російського Ростова-на-Дону 11 березня продовжили арешт тринадцятьом фігурантам другої сімферопольської справи “Хізб ут-Тахрір”. Ремзі Бекіров, Фарход Базаров, Раїм Айвазов, Сервет Газієв, Ерфан Османов, Владлен Абдулкадиров, Рустем Сейтхалілов, Джеміль Гафаров, Тофік Абдулгазієв, Руслан Сулейманов, Осман Арифмеметов, Меджит Абдурахманов і Рустем Шейхалієв залишаються під арештом у СІЗО.

Згідно з даними українських правозахисних організацій, усього у в’язницях Росії та тимчасово окупованого Криму наразі незаконно утримують щонайменше 102 людей. 76 із цього списку – кримські татари. 48 політв’язнів уже дістали вироки в кримінальних справах.

Фотографія обкладинки: “Радіо Свобода”

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter