П’ятеро кримських політв’язнів поскаржилися на відсутність медичної допомоги в СІЗО

Дата: 28 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

П’ятеро кримських політв’язнів, фігуранти другої Сімферопольської групи так званої справи “Хізб ут-Тахрір” Осман Аріфмеметов, Руслан Сулейманов, Рустем Шейхалієв, Яшар Муєдінов та Енвер Аметов поскаржилися на відсутність медичної допомоги в СІЗО.

Про це пише “Кримська солідарність”.

Джерело: “Кримська солідарність”

Зокрема, громадянський журналіст Рустем Шейхалієв підозрює, що має серцеву недостатність.

Руслана Сулейманова, у якого вроджена вада серця та діагностовано порушення внутрішньосерцевої провідності, після скарг адвокатки Лілі Гемеджи в СІЗО №3 відвідали члени громадської наглядової комісії (рос. – “общественная наблюдательная комиссия, ОНК). Вони пообіцяли допомогти покращити умови утримання.

Також адвокатка повідомила, що апеляційний суд підмосковного міста Власиха 22 грудня завершив судове слідство у справі кримських татар Османа Аріфмеметова, Руслана Сулейманова, Рустема Шейхалієва, Яшара Муєдінова та Енвера Аметова. Всі підсудні заявили, що не знають свідка звинувачення, свідчення якого лягли в основу їхньої кримінальної справи. Його ім’я розсекретили у ході судової справи.

На думку захисту, свідчення секретного свідка взяли під тиском на нього.

“Усі ці секретні свідки зібрані відповідними органами для підвищення показників роботи”, – вважає Гемеджи.

Адвокати заявили клопотання про те, щоб справу повернули на дослідження, але суд його відхилив і перейшов до дебатів. Підсудні намагалися заявити про упереджене до них ставлення суддівської колегії, але суд їх не підтримав.

Адвокат Рефат Юнус у дебатах вказав на те, що в матеріалах справи немає доказів про те, що кримськотатарські активісти брали участь у терористичній діяльності, вирок суду будувався виключно на припущеннях. До того ж в суді першої інстанції фігурантам незаконно відмовляли у тому, щоб вони розмовляли рідною мовою, і не надавали перекладача.

Нагадаємо, що 27 березня 2019 року в окупованому Криму у мікрорайонах Сімферополя Кам’янка та Строганівка пройшли наймасовіші обшуки у будинках кримських татар. Через величезний обсяг матеріалів правоохоронці розділили кримінальну справу із 25 учасників на п’ять п’ятірок підсудних. Майже всі затримані – громадянські журналісти або активісти.

24 листопада 2022 року Південний окружний військовий суд під головування В’ячеслава Корсакова й в складі суддів Дениса Галкіна та Ігоря Шендрікова визнали кримськотатарських активістів винними у терористичній діяльності та спробі захоплення влади.

Енвера Аметова та Яшара Муєдінова засудили до 13 років колонії суворого режиму, Руслана Сулейманова, Рустема Шейхалієва та Османа Аріфмеметова – до 14 років. Чотири роки строку політв’язні проведуть у в’язниці, ще один рік будуть обмежені у свободі пересування.

Підсудні винними не визнали себе і вважають своє переслідування політичним.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter