Путіна можуть судити в Гаазі за грузинський конфлікт

Дата: 21 Квітня 2015
A+ A- Підписатися

У 2015 році Міжнародний кримінальний суд (МКС) має намір відкрити розслідування військових злочинів і злочинів проти людяності, скоєних під час і після російсько-грузинської війни 2008 року.

Про це розповів голова грузинської коаліції “За міжнародний кримінальний суд”, колишній урядовий Уповноважений Грузії в Європейському суді Сімон Папуашвілі.

Нещодавно у мене була зустріч з новим прокурором МКС і його командою, і ми отримали інформацію, що в цьому році буде відкрито розслідування ситуації з боку Суду. Це те рішення, якого ми чекали сім років“, – передає слова Сімона Папуашвілі кореспондент Центру інформації про права людини.

У Папуашвілі високі очікування з приводу результатів розслідування. Він сподівається, що суд видасть ордер на арешт Володимира Путіна, який безпосередньо сам керував військовою операцією на території Грузії.

Він перебував 8 серпня в Пекіні на Олімпіаді, але коли почалися події, він негайно залишив Пекін, вилетів до Москви. А потім – на Північний Кавказ і, за інформацією наших колег, керував військовою операцією, яка призвела до злочинів проти людяності та військових злочинів. У них є свідчення про конкретні факти злочинів і ланцюга командування, який йде від Володимира Путіна“, – зазначає Сімон Папуашвілі.

“Мені здається, досвід Грузії і України схожий в тому, що є безліч чуток, мовляв, українська сторона зробила багато злочинів. Але, не дивлячись на те, що навіть з боку моєї організації, у якій люди протягом шести місяців кожного дня моніторять, документують злочини в зоні АТО в Україні, не знайдено жодних істотних доказів або знайдена дуже мала кількість інформації про злочини з українського боку. Наші монітори знайшли величезну кількість доказів з іншого боку, яка перебуває під контролем Російської Федерації”, – зазначає Папуашвілі.

Експерт стверджує, якщо говорити про відсоткове співвідношення злочинів у грузино-російському конфлікті, то 95% були вчинені Росією проти 5% Грузії, відповідно до звітів неурядових організацій.

“На Кампальскій конференції в 2010 році були внесені зміни в Римський Статут, був прийнятий додатковий протокол, який також додав у склад злочинів злочин агресії. Але, згідно з цим протоколом, він набуває чинності у 2017 році. Тобто якщо Україна ратифікує до цього моменту Римський Статут і протоколи, то таким чином вона може потенційно говорити про те, аби Суд розглянув злочини агресії, які були скоєні проти України”, – впевнений експерт.

Сімон Папуашвілі дає дуже високі шанси того, що злочини агресії Росії будуть інтерпретовані Судом “як тривалий акт, який складався з цілої низки епізодів, і які переходили з одного в інший”. На підставі цього Суд зможе ініціювати розслідування проти агресії.

У 2000 році Україна підписала Римський статут, проте наступного року Конституційний Суд ухвалив, що документ не відповідає Конституції України. Для цього необхідне внесення поправки в 124 статтю Конституції.

16 січня 2015 року народні депутати зареєстрували законопроект “Про внесення змін до статті 124 Конституції (щодо визнання положень Римського статуту)”. У разі його прийняття Україна зможе звертатися за допомогою в розслідуванні військових злочинів і злочинів проти людяності в міжнародні інстанції.

Нагадаємо, народний депутат Віталій Купрій звинуватив на парламентському комітеті з прав людини президента України Петра Порошенка в тому, що він перешкоджає ратифікації Римського Статуту.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter