Путін заборонив ЗМІ публікувати дані про ФСБ без попередньої перевірки

Дата: 03 Серпня 2020
A+ A- Підписатися

Президент Росії Володимир Путін підписав закон “Про федеральну службу безпеки”, який забороняє публікацію і поширення матеріалів про органи ФСБ без дозволу керівництва відомства.

Про це інформує телеканал “Настоящее время”.

Президент РФ Володимир Путін

У законі йдеться про дотримання професійної таємниці з боку військових, держслужбовців, чинних і звільнених з ФСБ Росії співробітників. Водночас у самому законі зазначено, що професійна таємниця не містить державної або іншої охоронюваної законом таємниці, але автори поправок вважають, що розголошення або поширення такої інформації “може створити загрозу” безпеці ФСБ або “завдати шкоди її репутації”.

Перед публікацією інформація, де є професійна таємниця, повинна проходити “експертне оцінювання” в ФСБ. Без цієї процедури її поширення заборонено. Перелік інформації та порядок проведення такого оцінювання затвердить керівництво служби.

Як заявив виданню РБК керівний партнер AVG Legal Олексій Гавришев, відповідальність за поширення інформації про діяльність ФСБ можуть прирівняти до відповідальності за розголошення секретних відомостей – як для співробітників спецслужби, так і для ЗМІ.

“Це, м’яко кажучи, лякає, – сказав він. – Існує дуже тонка межа між просто інформацією й інформацією про професійну діяльність служби”.

Опозиційний політик, колишній депутат Держдуми й офіцер ФСБ у відставці Геннадій Гудков вважає, що заборона є спробою тотальної цензури. В інтерв’ю виданню “Медуза” той зауважив, “ФСБ страшно боїться критики й узагалі будь-якої згадки про свої бездарні справи та витівки”.

“Жодним професіоналізмом там і не пахне: фальсифікації, провокації. Якщо ти порушуєш закон, звісно, у тебе спричиняє роздратування будь-яка спроба тебе контролювати: неважливо, робить це прокурор чи ЗМІ, але це позиція відморозків“, – прокоментував він.

Тим часом Кримська правозахисна група (КПГ) наголошує, що дія закону поширюється і на територію тимчасово окупованого Криму, що порушує норми міжнародного гуманітарного права.

“Власне, норми закону позбавляють людей можливості публічно критикувати незаконні дії співробітників ФСБ, розповсюджуючи інформацію про них і про недотримання прав людини. Закон створює додаткові умови для безкарності співробітників спецслужби. Цей закон засвідчує подальше згортання свободи слова, а його застосування щодо мешканців Криму погрожуватиме стану справ у сфері прав людини на півострові”, – йдеться у повідомленні кримських правозахисників.

У КПГ протягом уже шести років регулярно фіксують порушення прав людини на території окупованого РФ півострова представниками ФСБ. Окрім того, аналіз судових ухвал про покарання за тортури вказує на те, що співробітники спецслужби залишаються безкарними за вчинення таких злочинів.

На фото зламана під час тортур рука екс-політв’язня Олександра Костенка після операції. Через тортури він отримав каліцтва, що привели до інвалідності

“Політичні в’язні, представники релігійних й етнічних груп, котрі не згодні з окупацією Криму, найчастіше стають жертвами тортур, нелюдського поводження та інших незаконних методів розслідування. Заборона на поширення інформації про такі порушення створює нову загрозу, передусім, захисту фундаментальних прав людини в Криму”, – наголошують правозахисники КПГ.

Експерти КПГ побоюються, що новий закон російська влада використовуватиме для приховування інформації про незаконні дії співробітників ФСБ і переслідування місцевих активістів, які, зокрема, повідомляють про арешти, обшуки, тортури, про перебіг судових слухань політично умотивованих кримінальних справ.

Нагадаємо, за даними українських правозахисних організацій, усього у в’язницях Росії та тимчасово окупованого Криму наразі незаконно утримують щонайменше 100 людей. 77 із цього списку – кримські татари. 42 політв’язні вже дістали вироки в кримінальних справах.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter