Призерку Олімпіади Магучіх Міноборони викликає “на килим” через фото з росіянкою: що з цим не так, пояснює експерт

Дата: 09 Серпня 2021
A+ A- Підписатися

Заступниця міністра оборони Ганна Маляр анонсувала виховну розмову з бронзовою призеркою Олімпійських ігор-2020 у Токіо Ярославою Магучіх через її спільне фото з володаркою “золота”  російською спортсменкою Марією Ласіцкене.

Про це Маляр повідомила 8 серпня на своїй фейсбук-сторінці.

“Фото Ярослави поряд зі спортсменкою Марією Ласіцкене, яка виступала від команди Олімпійського комітету Росії (збірна РФ не брала участі в Олімпіаді на виконання рішення спортивного арбітражного суду (CAS), викликало обурливу реакцію в суспільстві. Спортсмени, які представляють Україну на міжнародних змаганнях, повинні розуміти, що в Україні триває російсько-українська війна і це накладає певні обмеження та відповідальність”, — написала Маляр.

За її словами, “слідування спортивним традиціям” через фото обіймів зі спортсменами—громадянами РФ, коли вони теж стають призерами, “одразу використовує ворог як інформаційно-психологічну гармату, яка демонструє світу, що “їх тут немає”.

“Тобто, необережна поведінка наших спортсменів, яких ми любимо і за яких щиро вболіваємо, може ставати об’єктом інформаційних спецоперацій ворога. Разом з тим, прошу припинити цькування Ярослави, допоки ми не почуємо її власне пояснення. Ярослава Магучіх на даний час знаходиться в Токіо. Одразу після її повернення в мене запланована з нею зустріч. Про результати розмови повідомлю”, — вказала чиновниця.

Також вона додала, що до складу української збірної загалом увійшли 60 армійських спортсменів, а призерка Олімпійських ігор Магучіх є молодшою сержанткою ЗСУ. 

Напередодні, 7 серпня, Ярослава Магучіх виборола “бронзу” у стрибках у висоту серед жінок. Перше місце у цій дисципліні зайняла росіянка Марія Ласіцкене, яка через дискваліфікацію на Олімпіаді всієї збірної виступала під прапором Олімпійського комітету Росії. “Срібло” отримала австралійська спортсменка Нікола Макдермотт.

Після оголошення результатів спортсменки обіймались та фотографувались разом за олімпійською традицією. Це було видно на трансляції, а спільні фото українки та росіянки опублікувала низка міжнародних інформаційних агентств.

Ці фото та відео викликали хвилю обурення у користувачів українських соцмереж, які вважають будь-які обійми з представницею країни-агресора неприйнятними. Ярославу Магучіх закидали образливими коментарями, де, зокрема, були пропозиції забрати у неї нагороди та навіть вислати до Росії. Натякали на низькі розумові здібності дівчини, звинувачували в зраді та запроданстві та радили всіх спортсменів напередодні змагань вивозити на передову ООС або на поховання українських воїнів.

За Магучіх вступився інший учасник Олімпіади від України – бронзовий призер з карате, депутат Львівської районної ради від “Самопомочі” Станіслав Горуна. Він просив не покладати на спортсменів зобов’язання із міжнародної політики і наголосив, що фото та обійми це лише данина спортивним традиціям:

“Спортсмен займається своїм ремеслом. Фотографія на п’єдесталі з суперником або другом це його частина. П’єдестал це унікальне та виключне місце поваги, яке зводить разом лиш на момент кількох успішних атлетів завдяки їхній роботі над собою і результативним виступам. Не більше, не менше. Нема “зради” у фото Магучіх з Ласіцкене”.

Він пояснив, що є “писані і неписані правила поведінки атлетів на подіумі”. І, на його думку, “Ярослава Магучіх все зробила, як від неї очікувалось. А ігнорування інших атлетів на подіумі більше б розцінювалось як негідна поведінка спортсмена”.

Після цієї заяви цькування поширились і на Станіслава Горуну.

Крім того, хоча Ганна Маляр, пояснюючи шкоду від спільного фото українки та росіянки, говорила, що “ворог використовує як інформаційно-психологічну гармату”, значно більше поширення отримали у російських ЗМІ новини саме про цькування Ярослави Магучіх та майбутню виховну бесіду з нею.

У публікаціях із заголовками на кшталт “Патриоты затравили Ярославу Магучих” українській спортсменці пропонували переїхати до Росії, якщо вже в Україні її так не люблять і не цінують.

Водночас, як випливає з коментарів українських користувачів, найбільше обурення в цій ситуації викликає те, що 19-річна Ярослава Магучіх є молодшою сержанткою ЗСУ, а Марія Ласіцкене капітанкою Збройних сил Росії. Тож ці обійми українці розглядали не суто як спортивні, а як обійми представників двох ворогуючих армій.

І тут, на думку правозахисника, експерта Центру прав людини ZMINA Володимира Яворського, великою проблемою, яку підсвітила ця ситуація, є радянська спадщина, за якою саме Міноборони має контролювати більшість учасників міжнародних спортивних змагань на найвищому рівні.

Адже, за його словами, традиції ДТСААФ, СКА та армійських клубів перейшли і до незалежної України, і тепер вже Управління фізичної культури і спорту Міністерства оборони України має у своєму підпорядкуванні велику кількість тренувальних баз та бюджет на фінансування спортсменів, зокрема для участі в Олімпіаді.

“В європейському просторі нема армійців в спорті й міністерства оборони там витрачають гроші саме на оборону, а не на спорт. А ми зараз бачимо, що в нас багато речей залишається як в Росії, і це спадок СРСР”, – каже експерт.

Він зауважує, що Ярослава Магучіх та інші спортсмени-армійці є військовослужбовцями лише формально, а свої звання вони отримують за спортивні успіхи, а не за військову службу. Водночас підготовка спортсмена не має нічого спільного із підготовкою військового.

Тож Яворський припускає, що якби спортсменки не були формально військовими, то питання спільного фото призерок не мало б такої гостроти, оскільки це давня олімпійська традиція. Але оскільки Міноборони фінансує і контролює цих спортсменів, воно вважає своїм правом викликати їх на виховні розмови.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter