“Припустимо, що я можу”: люди із синдромом Дауна розпочали міжнародну кампанію, щоб розвіяти стереотипи

Дата: 18 Березня 2024
A+ A- Підписатися

До Всесвітнього дня людей із синдромом Дауна, який щорічно відзначають 21 березня, Національна координація асоціацій людей із синдромом Дауна (CoorDown) розпочала міжнародну інформаційну кампанію під назвою “Припустимо, що я можу” (Assume That I Can). Вона має на меті боротися зі стереотипами довкола синдрому Дауна й підтримати людей, які живуть з цим станом.

Про це повідомляє видання Little Black Book. 

Фото: CoorDown

“У психології існує концепція під назвою “самовтілювальне пророцтво”, згідно з якою вчитель, який думає, що учень не може його зрозуміти, просто не вчить його. Але, на мою думку, немає складної чи простої інформації, завжди є простий спосіб пояснити всі ці речі. Якщо я думаю про все те, чого мені не пояснили й не навчили, я справді злюся”, – зазначила 29-річна італійка із синдромом Дауна Марта Содано під час конференції до Всесвітнього дня синдрому Дауна в Організації Обʼєднаних Націй.

У межах кампанії CoorDown випустила ролик, показуючи, з якими упередженнями стикаються люди із синдромом Дауна. Зокрема, вони розповіли, що їх не сприймають як самостійних особистостей, які можуть ходити на вечірки, навчатися, жити окремо, мати стосунки. Головна героїня ролика кидає виклик очікуванням суспільства й пропонує подивитися на людей із синдромом Дауна під іншим кутом, щоб повірити, що вони також можуть переживати різні досвіди й досягати результатів.

Починаючи від сьогодні й до 21 березня CoorDown та їхні партнери транслюватимуть у соцмережах реальний досвід людей із синдромом Дауна та їхніх сімей з усього світу, ділячись прикладами типів стереотипів, з якими вони зіткнулися, та упереджень, які вони подолали.

Під гештегом #OfCourse сотні тисяч людей у соцмережах руйнують стереотипи, з якими вони зіткнулися під час своєї роботи, хобі чи щодо особистості, і водночас висміюють ці найпоширеніші уявлення. Інші офіційні гештеги, під якими можна знайти подібні відео, а також поділитися власними, звучать так: #AssumeThatICan #EndTheStereotypes #WorldDownSyndromeDay #WDSD24.

Нагадаємо, що, за статистикою Всесвітньої організації охорони здоров’я, у світі із синдромом Дауна народжується кожна 700-та дитина, але досі такі люди стикаються з дискримінацією в різних сферах життя. Ситуацію на краще, зокрема у світі моди, вони змінюють самотужки та за допомогою активістів і рідних. 

Так, синдром Дауна не завадив британці Кейт Грант перемогти на міжнародному конкурсі краси, але історії, що надихають, є і в Україні. Декілька років тому вінницька школярка Марія Гнатик здобула перемогу на міжнародному конкурсі краси в Чехії. Гнатик, за словами її батьків, є єдиною дитиною із синдромом Дауна в місті, яка навчається у звичайній школі.

Також ZMINA розповідала історію лучанина Богдан Кравчук, який став першою в Україні людиною із синдромом Дауна, що здобула вишу освіту. 

Експерти наголошували, що від 2 до 10% українців із синдромом Дауна могли б узяти участь у відкритому ринку праці, проте для цього треба створити необхідні умови. Зокрема, скорочений режим дня; знаходження певних функцій, які вони можуть виконувати; створення прийнятних умов і для працівника, і для роботодавця. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter