Провал у залі засідань, туалет на вулиці та пліснява: у Омбудсмана показали, як виглядає райсуд на Закарпатті

Дата: 06 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

Приміщення Берегівського районного суду у Закарпатській області перебуває в аварійному стані, адже частина кабінетів та зал судових засідань провалюється на понад 30 сантиметрів, а на стінах є тріщини та пліснява.

Про це повідомили у Офісі Омбудсмана. 

Приміщення Берегівського районного суду у Закарпатській області. Фото: Офіс Омбудсмана

Монітори Уповноваженої Верховної Ради з прав людини вирішили перевірили доступність судочинства для громадян, умови перебування у суді, тримання підсудних та засуджених, а також доступність суду для осіб з інвалідністю.

Вхід до будівлі суду, за повідомленнями моніторів, обладнаний пандусом, однак він не відповідає вимогам державних будівельних норм. Крім того, в суді відсутня кімната для конфіденційного спілкування адвоката з підсудним, кімнати для свідків та кімната для роботи прокурорів. Відсутні у приміщені й кімнати для ознайомлення з документами.

За наявності двох залів для розгляду кримінальних справ у приміщені суду налічили лише дві камери для тримання обвинувачених (підсудних) та засуджених, що порушує вимоги Державних будівельних норм. Згідно з ними, у кожному приміщенні суду мають бути по 3 камери на кожен зал судових засідань. Однак й існуючі камери, як наголосили фахівці, не відповідають вимогам. 

Пандус на вході до Берегівського районного суду. Фото: Офіс Омбудсмана
Фото: Офіс Омбудсмана

Крім того, відсутнє у суді й окреме приміщення конвою та окремий санвузол для обвинувачених та засуджених. У приміщенні, де утримують людей, на стінах побачили плісняву, а сходи, що ведуть у підвальне приміщення, де утримуються обвинувачені або засуджені, взагалі розбиті.

“У приміщеннях суду при допустимій нормі у 2 осіб працює по 4-5 осіб. Порушується також питний режим, оскільки біля кулера з водою у приміщенні конвою відсутній одноразовий посуд. Санвузлом працівники та відвідувачі Берегівського районного суду можуть скористатись лише на вулиці, та й той перебуває в антисанітарному стані. А рукомийники поряд з туалетними кабінами взагалі відсутні. У Берегівському районному суді наявна лише одна раковина, що знаходиться в приміщенні, яким користується судова охорона. Таким чином працівники чи відвідувачі суду не мають можливості навіть помити руки чи набрати води”, – розповідають про побачене монітори. 

Санвузлом працівники та відвідувачі Берегівського районного суду можуть скористатись лише на вулиці. Фото: Офіс Омбудсмана

Водночас під час візиту виявили й позитивні моменти, наприклад, у залах судових засідань для розгляду кримінальних справ встановили загородження для підсудних зі спеціального захисного скла, що відповідає встановленим вимогам.

Самі ж зали обладнані у необхідній кількості камерами та іншими технічними засобами для відеоконференцій. Це дозволило розглянути в режимі відеоконференції 36 з 260 кримінальних справ під час пандемії. 

Окрім цього монітори встановили, що у суді загалом дотримуються маскового режиму. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter