Провадження щодо журналіста “Схем” про “втручання в діяльність судді”, в якої виявили паспорт РФ, закрили після розголосу

Дата: 27 Липня 2023
A+ A- Підписатися

Слідчі Національної поліції у Слов’янську Донецької області після розголосу 27 липня закрили кримінальне провадження про “можливе втручання в діяльність судді Донецького окружного адміністративного суду Людмили Арестової” – “у зв’язку з відсутністю складу кримінального правопорушення”.

Про це повідомили “Радіо Свобода” у пресслужбі Офісу генерального прокурора.

Журналіст “Схем” Георгій Шабаєв і витяг із системи “Роспаспорт” на ім’я Людмили Арестової. Колаж: “Радіо Свобода”

“Повідомляємо, що 27 липня 2023 року кримінальне провадження за №42023052720000025 від 27.06.2023 року за частиною 1 статті 376 КК України закрите, у зв’язку з відсутністю складу кримінального правопорушення”, – розповіли в Офісі генпрокурора.

Йдеться про справу, відкриту 27 червня Слов’янською окружною прокуратурою після звернення судді, в якої журналісти “Схем” виявили російське громадянство й опублікували це у розслідуванні.

Раніше слідчі Національної поліції у Слов’янську Донецької області викликали на допит журналіста “Радіо Свобода” Георгія Шабаєва у кримінальній справі. Провадження відкрили після повідомлення судді Арестової про “втручання у здійснення правосуддя з метою її дискредитації”, яке вона надіслала до Вищої ради правосуддя й Офісу генерального прокурора.

“Слов’янською окружною прокуратурою 27.06.2023 до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості за ч. 1 ст. 376 КК України за фактом втручання в діяльність судді при здійсненні правосуддя”, – йдеться у відповіді виконувача обов’язків керівника Слов’янської окружної прокуратури Дмитра Левічева на запит “Радіо Свобода”.

Керівниця напряму із захисту представників громадянського суспільства Центру прав людини ZMINA та координаторка робочої групи із захисту журналістів та активістів, яка діє при Офісі генпрокурора, Людмила Янкіна у відповідь на відкриття кримінального провадження подала до прокуратури клопотання з проханням його закрити.

“Звертаюсь до вас з проханням вжити усіх необхідних заходів для якомога скорішого закриття цього кримінального провадження, оскільки таке переслідування з боку держави щодо журналістів є прямим порушенням статті 171 Кримінального кодексу України “Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів”, – йшлося в клопотанні Людмили Янкіної.

Нагадаємо, 13 липня “Схеми” у своєму розслідуванні розповіли, що суддя Донецького окружного адміністративного суду Людмила Арестова, відповідно до витягу з автоматизованої системи “Роспаспорт”, є громадянкою РФ. Витяг указує, що російський паспорт Арестова отримала у 2014 році на підставі так званого “договору про прийняття Криму до складу Росії”, згідно з яким громадяни України та особи без громадянства, які на той момент постійно проживали на півострові, визнавалися громадянами РФ.

Також журналісти з’ясували, що в період із 2018-го до січня 2022 року суддя відвідувала окупований Крим та провела там загалом понад 250 днів. У коментарі суддя заявила, що “не має російського громадянства”, і припустила, що паспорт їй, “можливо, дійсно був виданий”, як і решті зареєстрованих мешканців Криму, після псевдореферендуму. Свої поїздки на окупований півострів Арестова пояснила необхідністю відвідувати батьків.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter