Проти учасників акції біля будівлі МВС застосовували сльозогінний газ та фізичну силу

Дата: 14 Травня 2019
A+ A- Підписатися

Сьогодні під час акції біля будівлі МВС, на якій активісти вимагали покарати міністра внутрішніх справ Арсена Авакова за саботаж реформ та розслідувань нападів на активістів, правоохоронці застосували до учасників фізичну силу та хтось розпилив сльозогінний газ.

Про це повідомляє кореспондент Центру прав людини ZMINA.

Сутички активістів із правоохоронцями почалися через те, що активісти намагались обнести червоною обмежувальною стрічкою територію біля входу до МВС на вулиці Богомольця в Києві. Стрічка та встановлені таблички “Обережно. Токсично” і “Danger. Toxic” мали показати небезпечність міністра для українського суспільства. Перед цим аналогічне дійство активісти провели під будівлею Генпрокуратури, виступаючи проти Юрія Луценка. Там учасникам акції не чинили спротиву.

Але біля будівлі МВС на активістів чекали близько 100 поліцейських, частина з яких були в касках та бронежилетах.

Коли адвокат та учасник руху “Хто замовив Катю Гандзюк?” Масі Найєм спробував причепити край обмежувальної стрічки до флагштоку, поліцейські почали його грубо відштовхувати. Найєма заступив голова Центру протидії корупції Віталій Шабунін, але його поліцейські відтягли і намагалися затягти в будівлю МВС.

У цей час сталася сутичка між активістами і поліцейськими, під час якої хтось розпилив сльозогінний газ. Активісти вважають, що це зробили поліцейські.

Водночас у коментарі “Українській правді” речник МВС Артем Шевченко заявив, що, навпаки, газ застосували в бік поліцейських самі активісти.

“Усі ці факти задокументовано, їм буде дано правову оцінку з точки зору адміністративного і кримінального права”, – сказав Шевченко.

Від газу постраждали деякі журналісти, які висвітлювали акцію. Зокрема, кореспондент Центру прав людини ZMINA Сергій Кочмарський, який робив стрім.

Після цього активісти все-таки провели брифінг, на якому закликали Арсена Авакова подати у відставку. А також повідомили, що ініціативна група громадських організацій подала заяви про занесення до Глобального акта Магнітського генпрокурора Юрія Луценка та міністра внутрішніх справ Арсена Авакова. Внесення до акта передбачає запровадження персональних санкцій США.

Активісти вважають, що генпрокурор Юрій Луценко та міністр внутрішніх справ Арсен Аваков повинні бути занесені до акта через кричущі порушення прав людини, саботаж реформ, корупцію та перешкоджання правосуддю.

Адже, за словами учасників акції, правоохоронні органи замість боротьби з корупцією – очолили її, а замість арешту кримінальних авторитетів – стали їхніми кращими друзями. На думку учасників акції, під ширмою “реформ” Луценко та Аваков монополізували силовий сектор та взяли під свій контроль стару корумповану систему.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter