Протести в Сербії: до відповідальності притягнули 38 осіб

Дата: 25 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

У сербському Белграді, де відбулися масові протести проти ймовірних фальсифікацій на парламентських і місцевих виборах, правоохоронці притягнули до відповідальності 38 осіб.

Про це пише RTS.

Протестувальник біля мерії Белграда, 24 грудня 2023 року. Джерело: REUTERS / Marko Djurica

За інформацією начальника управління поліції Івіци Івковича, протестувальники 24 грудня під час спроби штурму міськради Белграда “використовували все, що потрапляло під руку, – каміння, палиці, факели”. Вісім співробітників урядових установ дістали поранення, сказав він.

За інформацією протестувальників, поліція застосувала проти них сльозогінний газ і димові шашки.

Журналісти видання уточнили, що акції протесту організувала опозиційна сербська партія “Сербія проти насильства”.

Президент Сербії Александр Вучич після початку протестів звернувся до громадськості й заявив, що жодної революції не відбувається, додавши, що “бунтівників і бандитів притягнуть до відповідальності”.

Після того як сталися заворушення, Вучич знову виступив зі зверненням, сказавши, що була спроба силового захоплення інститутів держави Сербія. Заяви про фальсифікації на виборах він назвав “брехнею”.

Президент Сербії заявив, що заворушення могли бути організовані з-за кордону, щоб повалити сербський уряд.

“Це була спроба насильницького захоплення державних установ”, – сказав він провладному телеканалу Pink TV, не надавши жодних доказів своїм словам про закордонний вплив. 

Водночас міжнародні спостерігачі підтвердили численні порушення, включно з випадками купівлі голосів і вкиданням бюлетенів. Також вони відзначили несправедливі умови на виборах для опозиційних кандидатів через упередженість медіа та зловживання державними ресурсами під час кампанії.

Нагадаємо, що протести в Сербії розпочалися 18 грудня, після оголошення результатів парламентських виборів, на яких перемогла Сербська прогресивна партія (SNS) президента країни Александра Вучича. Опозиція стверджує, що перемога SNS стала наслідком фальсифікацій.

За інформацією Reuters, соціологічні служби CeSID та IPSOS повідомили про низку порушень на виборах у Сербії, зокрема організований прихід виборців на виборчі дільниці, фотографування бюлетенів та процедурні помилки.

Про порушення на виборах також заявили в ОБСЄ.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що в Сербії відмовилися від підтримки декларації Кримської платформи.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter