“Пропонував повернутися і добити”: суд арештував другого учасника нападу на Артема Мирошниченка

Дата: 08 Грудня 2019
A+ A- Підписатися

Артемівській міськрайонний суд Донецької області 7 грудня арештував на два місяці без права застави другого співучасника нападу на проукраїнського активіста та волонтера Артема Мирошниченка, який унаслідок завданих травм помер.

Про це повідомляє донбаське Вільне радіо.

На відміну від закритого засідання щодо першого співучасника, 16-річного Миколи Барабаша, цього разу суд був відкритим.

З матеріалів справи, озвучених на засіданні, стало відомо, що били Мирошниченка обидва хлопці. Це зафіксували відеокамери з будинків поряд та відеореєстратор із машини, яка була припаркована біля місця побиття. Хоча раніше слідство вказувало, що ударів завдавав лише Барабаш.

Присутня мати 17-річного Олександра Баришка засвідчила, що в день нападу син із другом прийшли до них додому і руки в них були в крові. Водночас знайомий Олександра пропонував повернутися та добити когось. 

На засіданні також зачитали характеристику з ліцею, де він навчався на тракториста, в якій вказують на неадекватну поведінку юнака. Там пригадали його твір з української мови на тему, ким він хоче стати, на що хлопець написав – кілером. 

У Баришка вже є судимість за грабіж. Водночас вирок оголосили буквально за тиждень до нападу на Мирошничека. Суд дав юнаку п’ять років ув’язнення, проте з одним роком випробувального терміну.

Хлопець зареєстрований у місті Ясинувата, що на непідконтрольній Україні території, тож має пропуск на ту територію і їздить додому.

Двом нападникам інкримінують ч. 2 ст. 121 ККУ – умисне заподіяння тілесних ушкоджень, що призвело до смерті потерпілого. Злочин карається позбавленням волі на строк від семи до десяти років.

Нагадаємо, на Артема Мирошниченка напали 29 листопада в Бахмуті. Нападники не пограбували активіста, а тому його брат вважає, що причиною побиття могла стати його волонтерська діяльність. Медики діагностували в Мирошниченка перелом основи черепа та провели складну операцію, він перебував у комі. 6 грудня стало відомо, що Мирошниченко помер у лікарні.

Правоохоронці встановили, що до інциденту були причетні двоє неповнолітніх спортсменів – раніше судимий 17-річний та раніше не судимий 16-річний хлопці. Обидва були в нетверезому стані.

3 грудня одного з нападників, який, за попередньою версією слідства, єдиний завдавав ударів, відправили під домашній арешт. На суді хлопець пояснив мотив бажанням перевірити свої бойові навички і тим, що не знав про активістську діяльність жертви.

Мирошниченко з 2014 року активно допомагав українським військовим на фронті та підтримував волонтерські ініціативи в регіоні. Також відомо, що з початком війни вся родина Мирошниченка принципово перейшла на українську мову не тільки на офіційних заходах чи в соцмережах, а й у побуті.

Місцеві журналісти отримали інформацію від свідка про те, що приводом для нападу на волонтера стало його спілкування українською. Свідчити в суді та взагалі звертатися в правоохоронні органи людина не має намірів, а при спілкуванні з журналістом “Тижня” попросила зберегти анонімність.

“Чего ты тут ходишь?” – нібито спитали нападники. Той щось відповів та пришвидшив рух. “А на нормальном языке ты не можешь? Мы на этом не понимаем!” – пролунало у відповідь. Після цього його почали сильно бити.

Прощання з Артемом Мирошниченком відбудеться 8 грудня в Бахмуті.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter