Прокурор Міжнародного кримінального суду завершив розслідування міжнародних злочинів під час російсько-грузинської війни 2008 року

Дата: 17 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

Офіс прокурора Міжнародного кримінального суду завершив етап розслідування злочинів проти людяності та воєнних злочинів, скоєних в контексті міжнародного збройного конфлікту в період з 1 липня до 10 жовтня 2008 року.

Про це заявив прокурор МКС Карім Хан у своїй заяві, оприлюдненій 16 грудня, повідомляє “Європейська правда”.

Він повідомив, що окрім справ, що перебувають на розгляді в МКС, його офіс не буде проводити нові розслідування ймовірної кримінальної відповідальності інших осіб чи дій в межах ситуації в Грузії.

“Відповідно, за відсутності істотних змін в обставинах, етап розслідування ситуації в Грузії завершено. Я поінформував грузинську владу про це рішення”, – зазначив Хан.

Він нагадав, що у червні Міжнародний кримінальний суд у Гаазівидав ордер на арешт трьох колишніх чиновників так званої Південної Осетії у межах розслідування війни Росії проти Грузії 2008 року.

Йдеться про колишнього очільника незаконного формування, що називає себе “МВС Південної Осетії” Міхаїла Міндзаєва, “начальник СІЗО МВС” Гамлета Гучмазова та так званого “уповноважений президента Південної Осетії з прав людини” Давіда Санакоєва.

Їх звинуватили у причетності до епізодів викрадення цивільних етнічних грузинів на території так званої Південної Осетії під час війни, яких помістили під варту, тримали у тяжких умовах у слідчому ізоляторі й піддавали жорстокому поводженню.

Також слідчі зібрали докази проти генерал-майора окупаційної армії, який за час, що минув, помер. Через це ордер на його арешт суд не видав. 

Прокурор зазначив, що через 20 років після створення Міжнародного кримінального суду його відомство вперше вирішило завершити етап розслідування ситуації, яку розглядає суд.

Карім Хан

“Щойно я вступив на посаду, я однозначно заявив: я не хочу й надалі давати надмірні обіцянки постраждалим та їхнім родинам, а потім не виконувати їх. Для досягнення реальних результатів нам необхідно ретельно проаналізувати, як можна найефективніше використовувати ресурси для досягнення максимальних результатів для тих, хто в усьому світі постраждав від злочинів, що підпадають під нашу юрисдикцію”, – сказав Хан.

Він також додав, що роботу суду щодо ситуації в Грузії не завершено.

“Мій офіс продовжує і продовжуватиме спрямовувати свої зусилля на притягнення до відповідальності адресатів ордерів на арешт”, – зазначив він.

Прокурор також заявив, що “в майбутньому спільні зусилля офісу та його партнерів будуть, як і раніше, необхідні для розшуку та арешту підозрюваних, які все ще перебувають на волі, а також перегляду існуючих справ, які мають пройти всі етапи від початку судового розгляду до останньої інстанції, включаючи стадію відшкодування збитків у разі визнання обвинуваченого винним”.

За словами Симона Папуашвілі, програмного директора Міжнародного партнерства з прав людини (IPHR) розслідування зосередило свою увагу на злочинцях середнього ланка, які чинили злочини проти людства у Південній Осетії. Хоча Офіс прокурора мав достатньо доказів, що ці злочини були сплановані в Кремлі, вони не стали звинувачувати нікому з вищих російських чинів.

Симон Папуашвілі

“Мене як людину, яка 14 років свого життя присвятила збору доказів та розслідуванню міжнародних злочинів, скоєних під час російсько-грузинської війни 2008 року, дуже розчарувало це рішення Офісу прокурора МКС… Це виглядає як політичне рішення, ухвалене таким чином, щоб не засмучувати держави-учасниці Міжнародного кримінального суду. Також це свідчить про відсутність незалежності МКС від політичних міркувань. Таке рішення матиме дуже обмежений вплив на ситуацію в Грузії (якщо взагалі матиме якийсь вплив), також воно ніяк не допоможе запобігати подібним злочинам у майбутньому”, – заявив Папуашвілі.

Нагадаємо, в серпні 2008 року почалася війна між Росією і Грузією в сепаратистських районах Абхазії та Південної Осетії. Провину за початок воєнних дій кожна зі сторін перекладає на противника.

П’ятиденна війна забрала сотні життів і позбавила даху тисячі людей, донині обидві території перебувають у стані замороженого конфлікту.

Міжнародний кримінальний суд в Гаазі вирішив розпочати розслідування злочинів, що відбулися в Південній Осетії, на початку 2016 року.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter