Прокурор Міжнародного кримінального суду відкрив справу “Ситуація у Венесуелі”

Дата: 08 Листопада 2021
A+ A- Підписатися

Прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан порушив справу через ситуацію у Венесуелі. 

Про це інформує пресслужба суду в Гаазі. 

Понад сотню людей загинуло у Венесуелі 2017 року під час застосування жорстких заходів проти антиурядових протестувальників

Прокурор суду наголосив, що розслідування міжнародних злочинів у країні не є одностороннім. Напередодні ухваленого рішення, з 21 жовтня до 3 листопада, він зустрівся з низкою представників влади в країні, зокрема з президентом Ніколасом Мадуро, з яким він провів “відверті дискусії”

“Я неодноразово заявляв, що попереднє розслідування не має тривати довгий час і повинне завершитися, допоки не буде визначено, що досліджувані події в країні належно відповідають критеріям Римського статуту та ґрунтуються на надійних даних”, – сказав прокурор суду. 

Водночас він пояснив, що попереднє розслідування – це фільтраційний механізм. На цьому етапі Офіс прокурора провадить повноцінне розслідування і прокурори не висувають підозрюваних. 

Уряд Венесуели вважає, що умови для розслідування не були виконані. Утім, незважаючи на це, прокурор вважає його великою заслугою те, що той узяв на себе зобов’язання співпрацювати з офісом під час повноцінного розслідування.

“Мене та членів мого офісу запросили приїздити до Венесуели. Паралельно з розслідуванням, яке ми зараз розпочнемо, я продовжу шукати конструктивні шляхи співпраці та взаємодії з владою та всіма іншими зацікавленими сторонами в пошуку істини”, – цитує пресслужба суду прокурора Офісу МКС.

Як доказ конструктивного та сталого рівня співпраці з владою Венесуели в МКС наводять підписання Меморандуму про порозуміння. Цей документ сторони підписали 3 листопада в Президентському палаці. Сторони зобов’язалися співпрацювати спільно на принципах незалежності, об’єктивності та комплементарності. 

“Це найкращий шлях просувати цінності та принципи Римського статуту Міжнародного кримінального суду”, – прокоментував прокурор МКС і додав, що суд негативно оцінюватиме будь-які спроби політиків політизувати відкриття повноцінної справи у своїх цілях або навіть політизувати незалежну роботу офісу прокурора. 

Нагадаємо, понад сотню людей загинуло у Венесуелі 2017 року під час застосування жорстких заходів проти антиурядових протестувальників. Протести розпочалися після того, як Верховний суд вирішив розпустити Національні збори, де домінувала опозиція.

За даними венесуельської влади, близько 150 поліцейських та військових були звинувачені та засуджені за порушення прав людини під час тодішніх протестів. Опозиція стверджує, що ці розслідування національної влади проводилися, щоб уникнути порушення МКС кримінальної справи. 

Венесуела ратифікувала Римський статут МКС 7 червня 2000 року, ставши в такий спосіб членом цього суду. У лютому 2018 року Офіс прокурора МКС почав попереднє дослідження подій у цій країні, щоб визначитися, чи відповідають вони критеріям для порушення повноцінної кримінальної справи. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter