Прокуратура відкрила провадження через скандальний кримський підручник, де кримських татар зобразили колаборантами

Дата: 20 Травня 2019
A+ A- Підписатися

Прокуратура Автономної Республіки Крим розпочала кримінальне провадження за фактом вчинення умисних дій, спрямованих на розпалювання національної, расової чи релігійної ворожнечі та ненависті, на приниження національної честі та гідності, через підручник “Історія Криму”, за яким навчаються діти на окупованому півострові. 

Про це повідомляє прес-служба відомства. 

Заяву до прокуратури написали активісти Кримської правозахисної групи. Розпалювання ворожнечі виразились, на думку правоохоронців, у виданні та розповсюдженні навчального посібника “История Крыма“, в якому містяться вияви національної дискримінації у вигляді розпалювання міжнаціональної ворожнечі до кримськотатарського народу за допомогою використання мови ненависті.

“Установлено, що в тексті вказаного підручника містяться твердження, що під час Другої світової війни “представники кримськотатарського народу активніше долучалися до колабораціоністської діяльності, ніж інші етнічні групи Криму”, а також твердження, що “кримським татарам у місцях висилки безкоштовно надавалась їжа, присадибні ділянки та позики на будівництво житла”, що не відповідає дійсності”, – йдеться в повідомленні. 

Наразі в прокуратурі встановлюють осіб, причетних до вчинення правопорушення, та вирішується питання про призначення лінгвістичної експертизи навчального посібника.

Як відомо, в російському підручнику “Історія Криму” за 10 клас містяться висловлювання, “що розпалюють ненависть до кримськотатарського народу”. Зокрема, про те, що кримські татари сприяли окупації півострова під час Другої світової війни. 

Сам автор розповідав, що розділ про колабораціонізм посилається на доповідь НКВС СРСР про ситуацію в Криму в 1942 році.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter