Прокуратура продовжує зловживати функцією загального нагляду – експерт

Дата: 05 Лютого 2016
A+ A- Підписатися

З 26 жовтня 2014 року (дня опублікування нового закону про прокуратуру) прокуратурі заборонено здійснювати функцію загального нагляду, однак вона продовжує це робити.

Про це розповів експерт Центру політико-правових реформ Олександр Банчук в коментарі Центру інформації про права людини.

“З осені 2014 року, згідно з новим законом, прокуратура не має права приходити з перевірками ні на підприємства, ні в органи влади, або вимагати від них надання певних документів чи інших відомостей. Схожі дії з боку прокуратури можливі лише у випадку початку кримінального провадження. Але практика виявилася не такою райдужною, як положення закону“, – розповів експерт. 

За його словами, півтисячі органів влади (міністерств, служб, інспекцій, агентств, державних адміністрацій) та їх територіальних підрозділів, а також державних підприємств, у 2015 році піддалися незаконній діяльності з боку прокуратури.

Про це свідчить повідомлення на сайті ГПУ, згідно з яким за минулий рік прокурори внесли 612 подань щодо усунення умов, які спричиняють корупцію.

При цьому до суду у 2015 році прокуратурою передано лише 11 кримінальних проваджень щодо корупційних злочинів. 

“Як кажуть, відчуйте різницю – 612 подань і 11 проваджень!“, – каже Олександр Банчук.

На його думку, це свідчить про те, що інформація для більше півтисячі подань прокурорів отримувалася внаслідок проведення перевірок, які не передбачені новим законом (а тому, не дозволені).

“Фактично, ця новина прокуратури є явкою з повинною із зізнанням про вчинення порушення закону. І до кожного прокурора, який вніс таке подання внаслідок незаконних заходів, повинні бути застосовані щонайменше дисциплінарні заходи”, – заявив Олександр Банчук. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter