Прокуратура Харківської області 9 місяців розслідує тортури над харків’янином та його дружиною (оновлено)

Дата: 02 Серпня 2016
A+ A- Підписатися

Прокуратура Харківської області вже дев’ять місяців розслідує тортури над харків’янином Сергієм Ушаковим та його дружиною.

Про це йдеться у відповіді на інформаційний запит Центру інформації про права людини.

“Відомості за фактом, вказаним у Вашому запиті, 2 листопада 2015 року внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч. 1 ст. 365 (перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу) та прокуратурою області розпочато досудове розслідування. На даний час розслідування у кримінальному провадженні триває”, – пише начальник відділу організації прийому громадян, розгляду звернень та запитів при обласній прокуратурі Марина Мірошниченко.

Більше відомостей про хід розслідування прокуратура відмовилась надавати. 

За словами адвоката Харківської правозахисної групи Геннадія Токарєва, за декілька днів після формального початку досудового розслідування слідчий закрив провадження у справі.

“Лише за скаргою Сергія Ушакова до слідчого судді постанова слідчого була скасована і матеріали скеровані для продовження розслідування”, – каже правозахисник.

Геннадій Токарєв пояснив, що після рішення ЄСПЛ правоохоронці формально порушують кримінальні провадження.

“Тоді починається нове розслідування, де не відбуваються слідчі дії, долучають старі матеріали і закривають кримінальне провадження. У справі Сергія Ушакова закривали через відсутність складу злочину”, – каже він.

“У 2008 році слідчі повірили фактам тортур і почали розслідувати злочин. Там були обшуки кабінетів слідчих й оперативникі, що буває вкрай рідко. Але ці чотири правоохоронці, які брали участь у катування, зникли. За даними рапортів, впродовж двох тижнів їх не могли знайти”, – додає правозахисник.

Геннадій Токарєв повідомив, що у цій справі навіть немає підозрюваних і називає твердження представниці прокуратури про розслідування злочину перебільшенням.

Нагадаємо, Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) підтвердив порушення права харків’янина Сергія Ушакова на справедливий суд і на незастосування тортур. Суд зобов’язав України сплатити 9 тисяч євро.

У 2008 році Сергія Ушакова звинуватили у вбивстві пенсіонера, з яким у нього був майновий спір. Чоловік стверджує, що його самого і його дружину правоохоронці катували цілу ніч.

Повністю рішення ЄСПЛ можна прочитати за цим посиланням українською мовою. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter