Прокуратура запросила 15 років ув’язнення очільнику катівні “Ізоляція” на Донеччині

Дата: 22 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

На минулому тижні відбулися судові дебати по справі Дениса Куликовського («Палича»), очільника катівні “Ізоляція” в окупованому Донецьку. Через величезний масштаб скоєних воєнних злочинів проти цивільних прокуратура просить суд обрати для нього покарання у вигляді 15 років ув’язнення.

Про це повідомив адвокат потерпілого журналіста Станіслава Асєєва Олег Горбачов.

Очільник катівні “Ізоляція” в окупованому Донецьку Денис Куликовський. Джерело: Олег Горбачов

Він зауважив, що працює адвокатом вже другий рік, і за цей час брав участь у багатьох непростих справах. Але справа Куликовського  – одна з головних в його житті. Адже “Ізоляція” – це справжній концтабір, де катують полонених. А сам Куликовський вчинив не один жахливий злочин.

“Він віддавав накази застосовувати тортури, а  іноді особисто сам катував полонених”, – пише Горбачов.

Сьогодні в Шевченківському районному суді Києва відбулось судове засідання, під час якого Куликовський мав сказати останнє слово, але підсудний відмовився від нього. 

На наступному засіданні, яке заплановане на 3 січня, судді мають оголосити вирок Денису Куликовському (“Паличу”).

Горбачов повідомив, що засідання буде відкритим для представників ЗМІ.

Нагадаємо, катівню “Ізоляція” бойовики так званої “ДНР” облаштували на території захопленого заводу в Донецьку. Одним з найвідоміших в’язнів “Ізоляції” є журналіст Станіслав Асєєв, який провів там 28 місяців. Асєєв написав книжку про своє перебування в полоні. 

Куликовський керував “Ізоляцією” орієнтовно у 2015−2018 роках.

Звільнені згадували його як головного ката в’язниці, який прирікав людей на тортури, а також особисто катував утримуваних. За повідомленнями його жертв, в’язнів били, душили, ґвалтували, катували електричним струмом, застосовували методи психологічного впливу, наприклад, ховали заживо та інсценували розстріли.

Торік у листопаді, після затримання Куликовського, той дав свідчення про тортури в “Ізоляції”. За словами “Палича”, його завданням на посаді було “витягнути правдиві свідчення”. На допитах в’язнів, як пригадував він, були присутні ефесбівці й лікар, щоб відкачати людину, якщо їй стане зле. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter