Прокуратура просить довічне для російського військового, підозрюваного у вбивстві цивільного на Сумщині

Дата: 19 Травня 2022
A+ A- Підписатися

Прокуратура просить суд призначити російському військовому, командиру відділення військової частини №32010 з Московської області Вадиму Шишимаріну покарання у вигляді довічного позбавлення волі. Його підозрюють у вбивстві цивільного чоловіка на Сумщині.

Про це повідомляють “Ґрати”.

Вадим Шишимарін. Фото: Тетяна Козак/”Ґрати”

19 травня відбулось друге засідання по суті у справі Шишимаріна.

Проходило воно у будівлі Апеляційного суду, а не у Солом’янському райсуді, адже зала там не могла вмістити всіх журналістів, що хотіли потрапити всередину. Вчора суд оголосив про перерву через велику кількість медійників – їх налічили понад 150. 

Під час засідання допитали дружину вбитого 62-річного Олександра Шеліпова Катерину. Жінка розповіла, що у ніч на 28 лютого вулицею, на якій живе родина у селищі міського типу Чупахівка, їздили танки, а тому вона разом з чоловіком ховалась у льоху.

Уранці Шеліпов пішов подивитись на наслідки стрілянини та вибуху, про які розповіли сусіди. Дружина каже, що відмовляла його, однак він все одно поїхав. Невдовзі жінка почула стрілянину, підійшла до хвіртки та побачила молодого чоловіка з автоматом. 

“Я хвіртку зачинила і стояла. Коли стрілянина закінчилася, я вийшла надвір і побачила мого чоловіка. Він уже був убитий пострілом у голову. Я почала кричати. Сильно кричати. Прийшли сусіди. Ми накрили його сукном”, – розповіла Шеліпова. 

Прокурор запитав у жінки, що значить для неї втрата чоловіка, на що та відповіла: “Він для мене був усім. Він був моїм захисником”.

На запитання, яким може бути адекватне покарання за його вбивство, Шеліпова відповіла: “Я думаю, що довічне ув’язнення. Але якщо його поміняють на наших захисників “Азовсталі”, я не проти”. 

Катерина Шеліпова. Фото: Тетяна Козак/”Ґрати”

На засіданні 19 травня суд допитав й самого Шишимаріна та ще одного полоненого російського військового Івана Мальтісова. Під час допиту декілька питань поставила Шишимаріну дружина вбитого. 

“Що ти відчував стосовно мого чоловіка?” – запитала вона.

“Страх”, – відповів він.

“Ти визнаєш провину?” – поцікавилась Шеліпова.

“Так. Я розумію, що ви не зможете мені пробачити, але я прошу вибачення”, – сказав Шишимарін.  

Шишимарін розповів, що наказ стріляти у Шеліпова отримав два рази: вперше від прапорщика, а вдруге від незнайомого лейтенанта. Аргументували вони це тим, що Шеліпов нібито може видати їх. 

“Чому ви виконали наказ невідомого лейтенанта, але не виконали наказ прапорщика Макєєва?” – запитав у підсудного прокурор Ущапивський.

“Там була стресова ситуація, він кричав”, – відповів той. 

Прокурори показують автомати російських військових, зокрема зброю Вадима Шишимаріна. Фото: Тетяна Козак/”Ґрати”

Росіянин зазначив, що вів вогонь не прицільно, не хотів вбивати чоловіка й “стріляв, щоб від мене відчепились”. Шишимарін також визнав, що міг діяти інакше й просто налякати чоловіка. 

Щодо власного відношення до злочину, то російський військовий сказав, що вважає його неприпустимим, та додав: “Найвища міра покарання. Своєї провини я не заперечую”.

На засіданні допитали також сусіда убитого Шеліпова Ігоря Дейкона й мали допитати ще двох полонених російських військових лейтенанта Калініна та прапорщика Макєєва, однак тих вже обміняли.

Під час дебатів, коли прокурори запросили у суду призначити Шишимаріну довічне позбавлення волі, прокурор Андрій Синюк сказав: 

“Це лише одна з історій, яких після 24 лютого дуже багато. Дружина залишилася без чоловіка, а діти та онуки без батька та діда. Ця справа має стати показовою. Наскільки щиро кається Шишимарін – це на розсуд суду. Його вина доведена і без його каяття”.

Наступне засідання у справі має відбутись 20 травня. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter