Прокуратура направила до суду обвинувальний акт щодо підозрюваного у розстрілах майданівців бійця “Омеги”

Дата: 05 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

Прокурор департаменту ОГПУ у справах Майдану Ігор Земсков направив до Печерського суду обвинувальний акт щодо колишнього бійця спецпідрозділу Внутрішніх військ МВС України “Омега” Володимира Косенка.

Про це у фейсбуці повідомляє громадська організація “Адвокатська дорадча група”.

Володимир Косенко. Фото: “Лівий Берег”

Омегівця обвинувачують у вбивствах протестувальників 20-го лютого 2014-го року на вулиці Інститутській. Також в обвинуваченні фігурує вчинення терористичного акту – ч. 3 ст. 258 КК, перевищення влади і службових повноважень – ч. 3 ст. 365 КК, перешкоджання проведенню мирних зібрань ст. 340 КК України та замахи на вбивства.

За версією слідства, зі зброї Косенка – пістолета Форт-14 – вбито Олега Ушневича і поранено Віталія Гукова. Всього у цій справі мова йде про 35 вбитих та 58 поранених протестувальників. Прокуратура інкримінує омегівцю скоординовані дії із беркутівцями спецроти.

Слідство вважає, що Володимир Косенко був серед трьох спецпризначенців у чорній формі (без жовтих пов’язок), які 20-го лютого відходили разом зі спецротою беркуту від Жовтневого палацу вгору по вулиці Інститутській, а потім стріляли з-за барикади.

Обвинувальний акт прокуратура направила згідно КПК до Печерського районного суду Києва. Проте, як повідомляє представник потерпілих адвокат Оксана Михалевич, всі судді Печерського районного суду брали участь як слідчі судді або в цьому провадженні, або в інших провадженнях по цьому ж епізоду (до виділення його в окреме провадження). І це виключає їхню участь у розгляді справи.

Для розв’язання проблеми існує два шляхи –  або послідовні відводи та самовідводи всіх без виключення суддів, що може розтягнутись на роки. Або відразу подання Печерського суду в апеляцію про зміну підсудності у зв’язку із неможливістю утворити склад суду для розгляду справи.

Я сподіваюсь, Печерський суд піде коротким і законним шляхом. І справу розглянуть в розумні строки“, – зазначила Оксана Михалевич.

Нагадаємо, у червні поточного року, двоє колишніх бійців “Беркуту” Віктор Ейсмонт і Володимир Мохонь отримали по три роки позбавлення волі за перевищення службових повноважень. Цей вирок став першим щодо подій 30 листопада та першим реальним вироком беркутівцям за злочини скоєні проти учасників Революції гідності. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter